27.01.14 – SOLSONA • Solsonès

Solsona ofereix a la ciutadania la possibilitat de mesurar a domicili el nivell de camp electromagnètic

0
267

La ciutat participa en el projecte de la Governança Radioelèctrica de la Generalitat 


Aparell mesurador portàtil.
Els veïns que ho vulguin poden sol·licitar el servei, que és gratuït, abans de final de febrer
Fins ara s’han realitzat mesures en espais sensibles i, mensualment, en dos punts del municipi
Des d’ara i fins a final de febrer, els solsonins que visquin propers a instal·lacions de telefonia mòbil tenen la possibilitat de mesurar a domicili el nivell de camp electromagnètic procedent dels sistemes de radiocomunicació. És un servei gratuït que ofereix la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament fruit d’un conveni amb la Direcció General de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.
Aquesta és la segona fase d’un treball amb el qual l’Ajuntament de Solsona participa en el projecte de la Governança Radioelèctrica de la Generalitat de Catalunya, que és cofinançat amb fons europeus. Aquesta iniciativa té per objectiu controlar les ones de telefonia mòbil, vetllar pel compliment de la normativa en les emissions electromagnètiques i garantir la màxima transparència informativa envers la ciutadania. 
Espais ‘sensibles’, ja analitzats
Durant la primera fase, que està pràcticament completada, mitjançant un equip mòbil s’han realitzat a Solsona mesures a diferents punts considerats “sensibles”. Concretament, a les llars d’infants, les escoles de primària i secundària, el Centre Sanitari i la residència d’avis. També s’han analitzat els nivells d’emissió en punts estratègics de la via pública, com el Camp del Serra i les places del Camp, Major, de Sant Joan i de Sant Pere. Els expedients dels resultats de tots ells es poden consultar en línia a través del mapa del web http://governancaradioelectrica.gencat.cat, on es constata que els nivells es troben molt per sota dels màxims permesos indicats a la normativa vigent.  
Durant el febrer, la segona i darrera fase consistirà a visitar els domicilis dels solsonins que sol·licitin aquest tipus de mesures amb l’equip portàtil cedit al consistori solsoní. Un tècnic de la regidoria de Medi Ambient es desplaçarà a cada indret, en cas que sigui en una zona susceptible de rebre emissions, i realitzarà tres mesures interiors i tres d’exteriors per recollir el màxim nombre de valors. Qui hi estigui interessat s’ha de posar en contacte amb la regidoria mitjançant el correu electrònic a.ambientals@ajsolsona.cat o bé trucant al telèfon 973480050 (extensió 113). El procés culminarà amb un informe que es lliurarà als particulars interessats.
En el mateix web del projecte de la Governança Radioelèctrica també es podran consultar aquests resultats, així com els nivells mesurats pels més de 300 equips de monitoratge instal·lats a més de 180 municipis de Catalunya. Igualment, en aquest web hi ha disponible una àmplia informació relacionada amb els camps electromagnètics i els sistemes de radiocomunicació i la normativa que regula la matèria.
Aquesta informació complementarà la que es recull mensualment des del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació mitjançant dos mesuradors fixos per controlar els camps electromagnètics de Solsona i que es pot consultar a través de l’apartat de documents del web municipal. El primer mesurador es va instal·lar el 2006 al número 11 del carrer d’Ensija i el segon, el 2010 al número 37 del carrer d’Àngel Guimerà.
Gecodit, un antecedent
Fa uns quants anys que l’Ajuntament de Solsona és sensible amb el control de les ones radioelèctriques. Fruit del projecte Gecodit (Generació de Consens en el Desplegament d’Infraestructures de Telefonia Mòbil), per al qual es va dur a terme un procés de participació ciutadana, el 2009 el consistori va signar un pacte local amb els operadors de telefonia mòbil que operen a la ciutat per a l’ordenació de les antenes al municipi. 
Entre altres accions que se’n van derivar, durant el mandat passat, va haver-hi la minimització de les instal·lacions amb el desmantellament de les estructures obsoletes i la simplificació de les estacions base en els tres punts de la ciutat que presentaven un impacte visual més important (als carrers de Pere Màrtir Colomés, Ensija i el Turó de Sant Gilibets).
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.