Budó ha explicat els programes desplegats als municipis en els àmbits de Benestar Social, Respir, Salut Pública, Consum, i Igualtat i Ciutadania, amb l’objectiu de «lluitar contra la pobresa i les desigualtats, i promoure l’autonomia personal i la participació social».
Sessió del Consell d’Alcaldies. Foto: Diputació de Barcelona.
La vicepresidenta quarta de la Diputació de Barcelona, Meritxell Budó, ha presentat avui, a la seu del Consell Comarcal del Garraf, a Vilanova i la Geltrú, acompanyada de la presidenta del Consell, Glòria Garcia Prieto, les principals línies d’actuació i inversions de la Diputació a la comarca en matèria d’atenció a les persones, en el marc d’una sessió del Consell d’Alcaldies.
En el marc de la lluita contra la pobresa energètica, la vicepresidenta de la Diputació ha explicat que s’ha desplegat «el programa preventiu d’auditories energètiques, que entre el 2017 i el 2018 inclourà la realització d’auditories a 4.000 habitatges» en tota la demarcació, amb una inversió total d’1 MEUR en aquest període, un estalvi anual d’1,2 MEUR i una disminució d’emissions de CO2 de 630 tones l’any, equivalent al consum de més de 200 llars. El programa, que es va engegar després de dur a terme una prova pilot precisament a Vilanova i la Geltrú i en alguns municipis d’Osona, inclou les actuacions als habitatges, d’assessorament o reforma, que es derivin de les auditories. «A la comarca del Garraf –ha dit- es realitzaran enguany 56 auditories en llars en situació de vulnerabilitat, i un nombre similar l’any vinent».
Meritxell Budó també ha parlat del «Servei Local de Teleassistència, amb més de 74.000 persones usuàries a tota la demarcació, i 2.207 al Garraf, el 2016, que es preveu que augmentin fins a 2.440 durant aquest any». Aquest servei, que fomenta l’autonomia de les persones grans o dependents, ofereix atenció les 24 hores del dia, 365 dies de l’any, amb una cobertura comarcal del 9,74% de la població de majors de 65 anys i 40,33% dels més grans de 80 anys. Com a novetat, augmenta la instal·lació de dispositius de teleassistència avançada –actualment, més de 200 a la comarca-, que aporten més seguretat, com detectors de foc o fum, de mobilitat o de caigudes.
Budó ha destacat altres línies fonamentals de col·laboració amb els ajuntaments, com les «accions de prevenció adreçades a infància i adolescència en risc», o les de «foment d’estils de vida saludable», a través de xerrades i exposicions sobre alimentació, drogues o sexualitat, entre altres. També ha fet esment de les actuacions relatives a polítiques de dones i LGTBI per promoure la igualtat de gènere.
La Diputació de Barcelona dona suport als ajuntaments en les seves polítiques per defensar els drets de les persones consumidores. La vicepresidenta ha remarcat les accions d’acompanyament als consumidors en les seves reclamacions per les clàusules abusives dels bancs que ha realitzat la corporació. A aquest efecte, el pressupost d’1,5 MEUR que destina la Diputació a les polítiques locals de consum s’ha incrementat amb mig milió d’euros, i «és rellevant la signatura de convenis amb els col·legis d’advocats de la demarcació de Barcelona perquè els lletrats es desplacin als serveis públics de consum per assessorar personalment les persones consumidores».