Es tracta de la cursa nocturna de muntanya més dura i llarga de Catalunya, segons els organitzadors
La Diputació de Lleida dóna suport un any més a la cursa de muntanya nocturna Cuca de Llum, que aquest any arriba a la seva cinquena edició. Es tracta d’una cursa amb sortida i arribada a la vila medieval de Talarn, tot pujant a Gurp, Santa Engràcia, Rocs de Gurp i baixant per la Collada de Castellet, Santa Engràcia i fins arribar de nou a Talarn.
La presentació de la cursa, que se celebrarà el pròxim 8 d’agost, s’ha fet aquest divendres a la Diputació de Lleida amb la participació del diputat Joan Ubach; de l’alcalde de Talarn, Lluís Oliva, i del director de la cursa, Sergi Bosch.
El diputat Joan Ubach ha destacat que aquesta cursa, que forma part de la Lliga Pallaresa Correpallars, es caracteritza per celebrar-se de nit, la qual cosa implica una major atenció a tot el recorregut i un contacte amb la natura més intens. Ubach ha afegit que curses com aquesta ajuden a donar a conèixer tots els valors del territori.
La Cuca de Llum té un recorregut de 25,5 kilòmetres i 1.450 metres de desnivell positiu, que transcorre per l’antic camí que unia els 3 pobles, i que els padrins de la zona resseguien en el seu dia a dia. En la part final, el recorregut s’endinsa a la zona de conreu de Talarn passant per l’ermita de Sant Sebastià.
El director de la cursa, Sergi Bosch, ha explicat que cada any canvien el recorregut lleugerament i en aquesta ocasió l’itinerari augmenta la duresa i la dificultat tècnica. "Podem afirmar que es tracta de la cursa nocturna de muntanya més dura i llarga de Catalunya", ha afegit Bosch.
El nom de la cursa neix de l’espectacularitat que ofereixen els diferents punts lumínics que es veuen a la muntanya i que recorden les cuques de llum.
Per la seva part, l’alcalde de Talarn, Lluís Oliva, ha assenyalat que aquest esdeveniment afavoreix la dinamització i participació dels veïns del municipi, fomenta la pràctica de l’esport i també ajuda a la recuperació de camins i senders de la zona.
També ha destacat i ha agraït la feina de la vuitantena de veïns que col·laboren en l’organització, ja que la logística d’aquesta cursa que transcorre en un 80% per corriols és complicada.
Existeixen dues modalitats per tal de realitzar la Cuca de Llum:
- La cursa competitiva, on la foscor exigeix un esforç extra que queda recompensat per la sensació de trobar-se sol davant la natura i buscar aliances per arribar a la meta.
- La caminada popular de 9 o 15 km per aquells que vulguin fer-la d’una manera més tranquil·la i amb la fresca de les nits d’agost.
Aquesta cursa forma part del Correpallars, la Lliga Pallaresa de Curses de Muntanya i es complementa amb la Cuqueta de Llum, amb la participació de més de 150 nens.
La mitjana de participants els darrers anys ha estat d’uns 170 corredors.