Escaldes-Engordany (ACN).- La ciutat de Tarragona ha agafat oficialment aquest dimecres el relleu a Escaldes-Engordany com a Capital de la Cultura Catalana de l’any 2012, en un acte celebrat a la ciutat andorrana. La consellera de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, ha reconegut que la designació suposa “un repte” que permetrà “posar en valor i innovar” en cultura. La consellera ha detallat que la capitalitat servirà per reconèixer la tasca de creadors, entitats i col·lectius, per dibuixar el futur cultural de la ciutat i per debatre sobre les potencialitats de la cultura catalana. Tarragona 2012 proposarà la posada en marxa d’un projecte per tal de desenvolupar el Banc de la cultura.
La consellera de Cultura, Patrimoni i Festes de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, ha recollit aquest dimecres el relleu de la Capital de la Cultura Catalana, en un acte celebrat a Escaldes-Engordany (Andorra), localitat que ha rebut aquesta designació durant l’any 2011.
“La designació com a Capital de la Cultura Catalana suposa un repte per a nosaltres perquè no és fàcil agafar el relleu en un present marcat per la reformulació, pel replantejament en molts àmbits socials i des d’un punt de vista global. Però ho fem i, a més, ho fem amb il·lusió”, ha apuntat Crespo.
La consellera ha destacat que la celebració permetrà, durant tot un any sencer, “posar en valor i innovar”. En aquest sentit, Tarragona vol “projectar el nostre futur, implantant i desenvolupant la fase experimental d’un nou model de gestió i relació, liderat des del govern municipal, que ens convertirà en un laboratori de recerca en l’àmbit de la cultura i en un punt de mira per als territoris de llengua i cultura catalanes”.
Quatre eixos de treball en l’àmbit cultural
La capitalitat cultural de Tarragona se centrarà en quatre eixos de treball en l’àmbit cultural. D’una banda, serà l’any del reconeixement de creadors, entitats, gestors professionals i col·lectius que treballen per a la cultura, amb l’objectiu de reforçar la visibilitat de la xarxa d’agents per tal d’aconseguir més intercanvi entre els sectors socials i econòmics.
D’altra banda, també serà l’any de la reflexió estratègica conjunta, la qual cosa servirà per “dibuixar el futur que es vol per a la ciutat”. En tercer lloc, la capitalitat permetrà obrir nous canals de concreció que facilitin “el diàleg directe amb la resta de la ciutadania, amb persones amb nom i cognoms que se situen fora del cercle estricte d’implicats en la generació de cultura”. Finalment, també es contribuirà a la reflexió sobre les potencialitats de la cultura catalana en el moment actual.
Crespo ha insistit que “aquests quatre eixos de treball comportaran el desplegament d’una sèrie d’accions que deixaran un llegat que perviurà més enllà de 2012. No volem renunciar a l’oportunitat que això suposa. Durant el període de la capitalitat, Tarragona reforçarà la seva presència en el mapa cultural i turístic català a partir de la mostra dels esdeveniments que ja la hi situen ara; ara bé, el període de la capitalitat també serà un marc ideal perquè Tarragona acari el canvi de model que es fa necessari”.
En aquest sentit, en els límits d’un escenari econòmic i filosòfic nou, Tarragona 2012 proposarà la posada en marxa d’un projecte d’R+D+I (recerca, desenvolupament i innovació) que desplegarà una primera fase experimental durant l’any de la capitalitat, que servirà de punt d’encontre per a la reflexió de tot l’àmbit català i que podrà dur a crear projectes pioners, com el Banc de la cultura.
La ciutat de Tarragona és la novena Capital de la Cultura Catalana
La Capital de la Cultura Catalana s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior.
Tarragona ostentarà l’any 2012 la novena capitalitat cultural. Abans ho van fer Badalona, Figueres, Perpinyà, Lleida, Amposta, Esparreguera, Banyoles i Escaldes-Engordany, que ha ostentat la distinció aquest any 2011.