23.05.13 – ALTAFULLA • Tarragonès

Tarragona i Altafulla posen fi a mesos de discrepàncies pel límit de terme

0
401

El traçat d’una nova línia convenç els dos municipis, que s’han vist forçats a prendre una decisió salomònica


Representants de l’Ajuntament de Tarragona i d’Altafulla han escenificat el marcatge del nou límit territorial entre els termes.
Tarragona i Altafulla han arribat a un acord sobre el traçat del límit entre els dos termes. Era un debat històric, tot i que les discrepàncies s’havien acusat en els darrers mesos arran la segregació de la Canonja. Representants dels dos ajuntaments han resseguit aquest dijous al matí, amb l’ajut d’un GPS topogràfic, la nova línia que delimita els dos municipis. El nou traçat resol algunes incongruències pendents, com ara que un mateix carrer pertanyia als dos termes, adequant-se a l’actual paisatge urbà i deixant, en un segon pla, fites de terme i altres referències històriques. Els dos ajuntaments s’han vist obligats a entendre’ns per evitar que fos la Generalitat qui acabés marcant la frontera.
"El que hem decidit és posar sentit comú", declarava l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso, mentre recorria el nou traçat, acompanyat del primer tinent d’alcalde de Tarragona, Pau Pérez, i d’un grup d’enginyers, equipats amb un sistema GPS topogràfic, que anaven calculant les coordenades de les variacions que ha sofert el límit de terme, des del nucli urbà d’Altafulla fins arran de mar. De fet, uns pocs metres de platja van ser un dels principals motius de discrepància. 
Tarragona reclamava 45 metres de platja i Altafulla s’hi va negar responent que volia part de terme fins al riu Gaià. A partir d’aquí, van sorgir velles reivindicacions per part dels dos termes. Van haver-hi fins a tres propostes diferents de límit territorial sobre la taula -la d’Altafulla, la de Tarragona i la de la Generalitat. Després de mesos de negociacions i d’estira-i-arronsa, els dos municipis han acabat consensuant la frontera i l’acord es rubricarà el 6 de juny.
Aquest dijous s’ha escenificat la bona entesa que finalment hi ha hagut entre la capital i aquesta població que frega els 5.000 habitants. "Ha costat perquè és un tema que remou sentiments, per a un veí d’Altafulla, el terme acaba a Tamarit, i per a un ciutadà de Tarragona, el seu terme acaba a Altafulla", explicava. A part de sentiments, el dibuix d’un nou límit també mou interessos, ja que hi ha en joc zones protegides, sòl públic i terrenys privats -la majoria en sòl rústic. 
Tarragona s’endinsa en forma de cunya dins d’Altafulla, un capritx geogràfic que ha arrossegat incongruències des de fa 200 anys. La part de darrere del Club Marítim, on hi ha la rotonda de la Via Augusta, passarà a ser d’Altafulla -i el terme manté el seu club. També un pont que quedava dividit entre els dos termes queda dins del municipi del Baix Gaià, així com el carrer Lluís Companys, mentre uns terrenys rústics a tocar del vial seran del terme de Tarragona.
S’ha primat la realitat urbana actual i la frontera entre els termes quedarà fixada, per primer cop, en coordenades, "Són llindars municipals que no alteren les finques", ha remarcat el primer tinent d’alcalde de Tarragona, Pau Pérez, el qual ha destacat "el bon acord" assolit. També s’ha mostrat molt satisfet l’alcalde d’Altafulla, el qual ha remarcat que en aquest duel "no hi ha hagut ni guanyadors ni perdedors; tant Tarragona com Altafulla en surten beneficiades". 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.