4.02.12 – TARRAGONA • Tarragonès

Tarragona instal·la 100 nous aparcaments per a bicicletes amb el repte de potenciar l’ús d’aquest mitjà de transport

0
339

L’objectiu del consistori és assolir els 350 punts d’aparcament l’any 2017 i multiplicar per cinc els moviments en bicicleta per la ciutat


Una usuària de la bicicleta estrena els nous aparcabicis de la Rambla Nova de Tarragona.

L’Ajuntament de Tarragona insta·larà 100 nous aparcaments per a bicicletes durant els mesos de febrer i març als carrers de la ciutat. Fins ara només n’hi havia 25 i l’objectiu del consistori és assolir els 350 punts d’aparcament l’any 2017, segons les previsions del Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible (PMUS). El model d’aparcaments que s’instal·la és més segur, del tipus ‘U-invertida’, ja que inclou al seu interior un cable d’acer que impedeix el robatori de la bicicleta si s’intenta tallar el tub. La tinent d’alcalde de Mobilitat, Begoña Floria, ha explicat que actualment els moviments en bicicleta per la ciutat suposen tan sols un 0,2% del total i que el repte és que augmentin fins a l’1%.
La instal·lació dels aparcaments es portarà a terme de forma progressiva. En aquesta primera fase s’instal·laran un centenar de tubs d’acer inoxidable, amb una inversió que ronda els 10.000 euros. El consistori ha apostat per un model d’aparcabicis més car que l’actual, ja que ofereix unes majors prestacions de seguretat. Els punts d’aparcament antics, ubicats a l’entorn del Mercat Central o l’estació de RENFE, es traslladaran a espais tancats.
Floria ha reconegut que Tarragona és una ciutat “sense tradició” de bicicleta, si bé ha apuntat que un dels principals problemes que ha detectat el consistori és la falta d’espais per deixar la bicicleta amb seguretat en les zones més cèntriques. En paral·lel, la regidora ha explicat que s’estan estudiant millores en matèria de seguretat vial per tal de garantir la bona convivència de ciclistes, vianants i vehicles.
L’Ajuntament també instarà entitats, empreses i institucions perquè instal·lin aparcaments a prop dels seus centres de treball o d’activitat. Per exemple, la Universitat Rovira i Virgili ja ofereix aquest servei als seus estudiants. Floria ha recordat també que s’han habilitat mig centenar de places per deixar les bicicletes en els aparcaments municipals soterrats. Amb un cost establert de 15 euros mensuals, la mesura no ha tingut bona acollida.
Les dades del PMUS il·lustren la poca acollida de la bicicleta entre els tarragonins. L’any 2010 els moviments en bicicleta per la ciutat només representaven el 0,2% del total. Per contra, el transport privat acaparava la majoria de desplaçaments amb el 52%. A més distància, un 38,1% dels desplaçaments es feien a peu, mentre que el transport públic només suposava el 9,7% del total. 
El Pla de Mobilitat, amb vigència fins l’any 2017, es marca els objectius d’ampliar el parc de bicicletes, el nombre de places d’aparcament, endegar campanyes de sensibilització i modificar l’ordenança, la qual cosa implicarà “un procés de reflexió”. A més, el proper plenari aprovarà l’adhesió de Tarragona a la Xarxa de Ciutats per la Bicicleta -a nivell espanyol-, que permetrà compartir experiències amb altres poblacions.
D’altra banda, el PMUS preveu ampliar la xarxa de carril bici a la ciutat dels 10 quilòmetres actuals a un total de 19 quilòmetres, l’any 2017. Floria també ha reiterat que el consistori descarta la implantació d’un sistema públic de bicicletes perquè “no hi ha prou demanda per sostenir un sistema al qual s’han de destinar molts recursos”.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.