Tarragona (ACN).- La ciutat de Tarragona ha senyalitzat 70 quilòmetres de camins del terme municipal amb l’objectiu d’oferir una xarxa de vies de passeig als ciutadans i als turistes. El projecte ‘Camins de Tarragona’ ha permès recuperar gran part dels 142 quilòmetres de camins que s’han inventariat i que, per exemple, permeten recórrer a peu els 34 quilòmetres de camí existents entre els rius Francolí i Gaià. L’objectiu de l’Ajuntament és seguir ampliant i senyalitzant aquesta xarxa en el futur per tal de recuperar el patrimoni natural de la ciutat. Els ciutadans, per la seva banda, disposaran d’un web on podran fer suggeriments i recomanacions a la resta d’usuaris. L’actuació ha tingut un cost d’uns 100.000 euros.
L’actuació s’ha fet amb l’objectiu de tenir una àmplia xarxa de camins per poder oferir itineraris als diferents tipus de públic que visitin l’Anella Verda. Així doncs, l’Ajuntament compta ara amb un inventari de 142 quilòmetres de camins, dels quals 70 han estat recuperats i senyalitzats. D’aquests itineraris, n’hi ha que són rutes pedestres, n’hi ha de rutes en BTT o a cavall que uneixen diversos espais i corredors ecològics del municipi.
Rafael López-Monné, tècnic de l’empresa Traces, ha explicat que en una primera fase s’han senyalitzat els camins que compten amb un major valor històric i patrimonial, amb l’objectiu de construir en el futur una xarxa de “mobilitat lenta” que permeti als ciutadans passejar tranquil·lament a peu, en bicicleta o a cavall. “Aquests camins havien quedat molt abandonats i estem segurs que seran un descobriment per molta gent”, ha apuntat. A més, l’objectiu és seguir senyalitzant la majoria dels 142 quilòmetres de camins inventariats durant els pròxims anys.
El projecte també està pensat per donar servei als turistes que visiten la ciutat a la recerca d’itineraris naturals. Pròximament s’incorporaran el mapa i les rutes al web municipal i també es crearà un espai obert a la ciutadania on els usuaris podran deixar-hi les seves queixes, alertar d’incidències i suggerir a altres persones itineraris i rutes concretes. Segons López, la xarxa es podria anar connectant en el futur amb la resta de poblacions del Camp de Tarragona.
En el recorregut senyalitzat s’estableix el punt de partida des del viver municipal i es descriu un itinerari principal de l’Anella Verda amb el ramals corresponents cap a cadascuna de les connexions que es descriuen. Cobreix des del viver fins a Ferran, passant pel Pont del Diable, el Mèdol, els dos Espais d’Interès Natural de la desembocadura del Gaià i del Bosc de la Marquesa, arribant a Tamarit i tornant pel litoral fins al viver. Des d’aquí, dibuixa un altre itinerari cap a Ponent fins a Bonavista, aprofitant al màxim els espais verds existents.
A més dels senyals col·locats als camins, s’han instal·lat quatre cartells informatius a l’accés al riu per Torres Jordi, a l’accés al Parc del Francolí baixant del riu des de Sant Salvador, al Pont del Diable i al Fortí de la Reina. Aquest projecte, juntament amb el Jardí Romàntic del Pont del Diable, forma part del Pla Director d’Espais Verds elaborat per la conselleria de Medi Ambient i que s’inclou en una de les accions de l’Agenda 21 aprovada al 2008. Les actuacions han tingut un cost d’uns 100.000 euros, que han estat finançats, en part, amb Fons FEDER de la Unió Europea.