Si les vendes figa i escassegen els euros a les butxaques dels consumidors, amb les economies domèstiques cada vegada més afeblides per la crisi i un sistema financer cada vegada més reticent a deixar diners, la solució podria passar per crear una moneda alternativa pròpia. Amb aquest i altres arguments, una trentena de comerços de la ciutat de Tarragona han decidit posar en circulació l’Eco, una moneda social alternativa que sorgeix amb la voluntat expressa de promoure el comerç local de proximitat i plantar cara a la crisi.
D’inici, entre setembre i octubre, la Xarxa Eco posarà en el mercat els primers bitllets ressò per valor d’uns 9.000 euros, amb un fons d’uns 300 ecos per comerç, perquè els clients puguin provar i veure així el seu grau d’acceptació. Un ressò tindrà el mateix valor que un euro, encara que per promocionar de sortida el pagament amb la nova moneda social a laa botigues es donaran seis ecos per cada cinc euros.
Entre els objectius fundacionals de la nova moneda és incentivar lloa consumidors per tal que prefereixin els productes locals, amb menors costos de distribució i conservació. Els seus impulsors sostenen que és una forma de fomentar l’ocupació i evitar el tancament del petit comerç en temps de crisi. Els diners es quedarà a Tarragona, generant l’intercanvi continuat de serveis i productes a escala local, ja que no es podran acumular de manera indefinida perquè els ecos caducaran en un any. "Amb els ecos no es podrà especular", destaca Sebastià Corradini, coordinador del projecte. La moneda vol crear també un espai de reflexió sobre el sistema monetari.
Entre els comerços que començaran a distribuir la nova moneda hi ha restaurants, una tetera, una botiga de serveis informàtics o un comerç d’agricultura ecològica.
Font: La Vanguardia