Strategic Technologies for Europe Platform (STEP)

Tecnologies estratègiques: plans de la UE per donar suport a indústries clau

0
4911

La UE treballa per posar en marxa la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa que reforçarà les tecnologies clau i la sobirania europea.

La UE treballa per engegar la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa que reforçarà les tecnologies clau i la sobirania europea.

Per què la UE necessita invertir en tecnologies?
Un dels objectius estratègics principals de la UE és reforçar la competitivitat de l’economia europea a través de les transformacions ecològica i digital. En els darrers anys, però, la indústria de la UE s’està veient amenaçada per l’elevada inflació, l’escassetat de mà d’obra, les interrupcions de la cadena de subministrament, l’augment dels tipus d’interès i les pujades dels preus de energia.

A més, la competència mundial és cada vegada més gran, especialment en tecnologies essencials per a la transformació econòmica en curs, com ara la intel·ligència artificial, la 5G, els semiconductors, les tecnologies verdes i les biotecnologies.

Per fer front a aquests reptes, la UE ha d’adoptar un enfocament més estructural davant de les enormes necessitats d’inversió de les seves indústries.

Què és la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa?
El juny del 2023, la Comissió Europea va presentar la revisió intermèdia del Marc Financer Plurianual 2021-2027 de la UE i, com a part del paquet, va proposar la creació de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP, per les sigles en anglès). És un instrument per desenvolupar tecnologies emergents crítiques, rellevants per a les transicions verda i digital i per a la sobirania estratègica de la UE.

El seu objectiu és impulsar la capacitat de fabricació en tecnologies digitals (per exemple, microelectrònica, computació al núvol, intel·ligència artificial, ciberseguretat, 5G, etc.), tecnologies netes (per exemple, energies renovables, emmagatzematge d’electricitat i calor, combustibles renovables d’origen no biològic, combustibles alternatius sostenibles, etc.) i biotecnologies (per exemple, biomolècules, productes farmacèutics, tecnologies mèdiques, etc.). També pretén reforçar les cadenes de valor i fer front a l’escassetat de mà d’obra i personal qualificat en aquests sectors.

Com funcionarà la plataforma?
Segons la proposta de la Comissió, la plataforma STEP reorientaria els fons dels instruments existents de la UE i utilitzaria 10.000 milions d’euros addicionals per reforçar alguns programes (InvestEU, Horitzó Europa, el Fons d’Innovació i el Fons Europeu de Defensa).

160.000 milions € Es preveu que sigui l’assignació de les inversions en indústries clau a través de la plataforma STEP.

Es concedirà una nova etiqueta de qualitat de la UE, el segell de sobirania, als projectes d’alta qualitat que contribueixin als objectius de la plataforma. Això els hauria de donar visibilitat i atreure inversions públiques i privades.

Què proposen els eurodiputats?
L’octubre del 2023, les comissions d’Indústria i Pressupostos van aprovar un informe sobre la creació de la plataforma STEP.

Els eurodiputats pretenen reforçar la iniciativa perquè pugui recolzar millor la indústria de la UE. Les seves propostes inclouen:

  • 3 000 milions d’euros addicionals als 10 000 proposats, de manera que els nous fons de STEP pujarien a 13 000 milions .
  • Una harmonització més gran d’aquest reglament amb altres actes legislatius destinats a impulsar la competitivitat industrial: la Llei d’Indústria Neta Zero i la Llei de Matèries Primes Crítiques.
  • Crear un comitè STEP per garantir l’aplicació efectiva de la iniciativa.
  • La Comissió hauria de dur a terme una avaluació abans del 2025 i la creació d’un Fons de Sobirania de ple dret per donar suport a les indústries estratègiques s’hauria de considerar per al proper pressupost a llarg termini de la UE després del 2027.

L’eurodiputat alemany Christian Ehler, del Partit Popular Europeu, encarregat de la proposta al Parlament i membre de la comissió parlamentària d’Indústria, va afirmar que “STEP estava previst que fos el nou Fons Europeu de Sobirania, però no ho és”. “Hem millorat significativament el text i hem creat coherència legislativa amb altres expedients, com la Llei d’Indústria Neta Zero i la Llei de Matèries Primes Crítiques”.

“STEP és un punt de partida per recolzar adequadament les tecnologies fabricades a Europa. Les tecnologies europees han de tenir accés a millors oportunitats de finançament. La tan necessària autonomia estratègica de la UE només es pot aconseguir atenent les necessitats de les nostres indústries”, va afirmar un altre eurodiputat responsable de la proposta, membre de la comissió de Pressupostos, el portuguès José Manuel Fernandes, del Partit Popular Europeu.

Propers passos
El Parlament va adoptar la seva posició sobre la creació de la plataforma STEP a l’octubre del 2023 i està llest per iniciar les negociacions amb el Consell sobre la forma final del text legislatiu.

Els eurodiputats insisteixen que la plataforma STEP, juntament amb la revisió del pressupost a llarg termini, s’ha de negociar com un paquet i ha de repercutir en el pressupost anual de la UE per al 2024.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.