Terrassa (ACN).- Els organitzadors de la consulta sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya a Terrassa esperen aconseguir 25.000 vots en la jornada participativa del proper diumenge, 23 de gener. Les dades del vot anticipat indiquen que actualment han exercit el seu dret 12.500 ciutadans, el que representa un 7% dels 176.975 terrassencs que estan cridats a acudir a les urnes. La previsió és que prop de 600 voluntaris d’aquesta localitat i d’altres punts de Catalunya participin en aquesta jornada que comptarà amb 31 col·legis electorals i una urna mòbil que recorrerà la ciutat.
Després de gairebé un any de treball els organitzadors de la consulta a la cocapital del Vallès Occidental encaren la recta final de la jornada participativa que es celebrarà el proper diumenge, 23 de gener.
Els responsables de la Plataforma Terrassa Decideix expliquen que han recollit 12.500 vots a través del sistema de vot anticipat, fet que significa un 7% del total d’electors que estan cridats a les urnes: ‘És la meitat del que creiem que podem obtenir’, comenta Àngel Casanoves, responsable de la plataforma egarenca, que assegura que les expectatives passen per assolir una participació similar a la que va registrar la consulta a la veïna localitat de Sabadell, que es va celebrar el mes de maig de l’any passat i va registrar una partcipació de propd el 14%. ‘Som conscients de la importància d’aquesta jornada, ja que som la ciutat més gran de Catalunya, després de Barcelona, on es farà una consulta d’aquestes característiques’, assenyala Casanovas.
Com en la resta de jornades de participació que s’han celebrat fins ara, l’objectiu de la campanya és mobilitzar el màxim de gent possible per tal de mostrar la necessitat que té la societat catalana de poder escollir el seu futur i les relacions que vinculen Catalunya amb l’estat espanyol. ‘El resultat ens dóna completament igual, l’únic que ens interessa és que la gent hi participi’, comenta Domènch Jofresa, cap de campanya. En aquest mateix senti s’ha expressat Casanovas que ha indicat que ‘no votar és negar la democràcia’.
La participació registrada fins avui és un reflex de la feina que s’ha estat duent a terme ens els darrers mesos, on el gruix de voluntaris han participat activament en les diferents accions que ha desenvolupat l’organització de la consulta terrassenca. ‘La consulta ja és un èxit de civisme’, destaca Àngel Casanovas, que valora el luxe que ha suposat el fluxe de relacions que s’han establert entre els veïns de la ciutat per dur a terme un acte ‘no polític’, sinó participatiu: ‘Ha de ser el primer graó perquè aquest país arribi on vol anar i que no ens neguin la nostra pròpia identitat’, destaca.
Per tal de finançar la campanya, l’organització ha trobat diferents mètodes vinculats amb el moviment associatiu de la ciutat. Als ja habituals elements de marxandatge, com samarretes o pins, s’hi ha sumat una iniciativa original, basada en la cessió per part de gairebé una vintena d’artistes de la ciutat d’algunes de les seves obres originals. ‘Els diners que es recaptin de la venda de les obres ens ajudaran a finançar-ho’, cmenta Casanoves que diu que el preu d’aquestes peces va dels 30 als 1.200 euros. Paralel·lament s’ha venut loteria de Nadal i s’ha fet una panera amb els productes cedits de manera gratuïta per part d’empreses de la ciutat.
La jornada de diumenge comptarà amb 31 punts de vot distribuïts per entitats, carpes i casals, a més d’una urna mòbil que es desplaçarà a les llars de les persones que no es puguin apropar a les meses. És previst que hi hagi observadors internacionals, no procedents d’altres països, com ha estat la dinàmica en altres consultes, sinó de Catalunya mateix, com és el cas de l’eurodiptutat d’Esquerra Republicana de Catalunya, Oriol Junqueras.