La Generalitat havia declarat dijous passat un episodi d’alta contaminació per partícules PM10 per la persistència de l’estabilitat atmosfèrica a causa d’un potent anticicló i per l’augment de les emissions vinculades a la mobilitat
Els nivells de PM10 ja estan per sota dels valors establerts per la legislació i la previsió dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics indica que ja no superaran el valor límit diari
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha desactivat aquest dilluns el protocol per l’episodi d’alta contaminació per partícules PM10 que havia declarat dijous, 28 de febrer, als 40 municipis de la regió metropolitana de Barcelona que constitueixen l’àmbit d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020), conegut com a Àmbit 40’.
La decisió l’ha pres la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic després de comprovar que ja no se segueixen donant les condicions que van motivar la seva activació. En concret:
- Els nivells de PM10 han disminuït a les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i hores d’ara ja estan per sota dels valors establerts per la legislació.
- La previsió per al dia d’avui dels models de dispersió de contaminants atmosfèrics indica que els nivells de partícules ja no superaran el valor límit diari de 50 µg/m³ (micrograms per metre cúbic).
Reduir la generació i la resuspensió
L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, durant l’activació del protocol s’ha informat la població perquè utilitzés els transports públics si s’havia de desplaçar i s’han emès consells generals a través del CECAT i de l’ATM; a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres. D’acord amb el Departament de Salut, també s’ha recomanat moderar l’activitat a l’aire lliure a les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries, així com, a tota la població, evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior.