El consistori decidirà el traçat definitiu que sortirà dels estudis tècnics que s’estan ultimant
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, després de la signatura del protocol.
La Generalitat, titular de la xarxa metropolitana de tramvia, delega en l’ATM les competències de planificació, ordenació, concessió i execució del projecte
El conseller de Territori i Sostenibilitat i president de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona, Josep Rull, i la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, han signat aquest dimarts un protocol de col·laboració per impulsar la connexió de les dues xarxes de tramvia.
El protocol estableix que l’Ajuntament de Barcelona determinarà el traçat de la unió del Trambaix i del Trambesòs en base als estudis que el consistori està acabant i d’acord amb el Pla Director d’Infraestructures 2011-2020. La Generalitat, com a titular de la xarxa tramviària metropolitana, delegarà a l’ATM les competències de planificació, ordenació, concessió i execució del projecte, com ja ho va fer per a la construcció de les altres dues xarxes de tramvia.
El conseller Rull ha destacat que amb la signatura d’aquest protocol “hem posat les bases d’allò que ja preveu el Pla Director d’Infraestructures”. “Per a nosaltres –ha afegit- potenciar un transport públic sostenible és una prioritat bàsica i essencial”. Rull ha explicat que ara es buscaran les millors opcions tècniques per fer possible aquesta connexió “en un termini raonable”. El que farà la Generalitat és “garantir que l’aposta que finalment s’esculli sigui rendible en termes socials i de mobilitat sostenible”.
La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz ha celebrat l’acord que posa “les bases per fer realitat el que és una aposta pel transport públic que es materialitza en la connexió dels dos tramvies pel centre de la ciutat”. Sanz ha destacat que la connexió ha de fer possible una mobilitat més sostenible i segura, i ha de permetre combatre la contaminació alhora que connectarà nou municipis de l’àrea metropolitana. Aquest protocol “accelera els ritmes de treball i ens permet que aquesta infraestructura indispensable per la ciutat sigui una realitat el més aviat possible”.
A la signatura del protocol també hi han assistit el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, i la regidora de Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal.
Recuperació de la inversió
L’Ajuntament finançarà la construcció del projecte i subscriurà convenis amb l’ATM per al rescabalament de les obres i per la redacció dels projectes constructius, la contractació de les obres i la direcció de les mateixes. El model de gestió es determinarà a partir dels acords presos al si de l’ATM.
L’Ajuntament de Barcelona està ultimant els estudis que permetran obtenir l’anàlisi tècnica d’aquestes obres i les implicacions que comportaran. El govern municipal vol comptar amb la màxima informació possible dels requeriments per a la implantació d’una infraestructura d’aquestes característiques a la ciutat i per aquest motiu s’estudien els aspectes més rellevants de la unió d’aquest mitjà de transport.