- L’empresa pública Infraestructures.cat i l’Ajuntament inverteixen conjuntament 145.600 euros per instal·lar plaques solars fotovoltaiques a la coberta de l’Institut Escola El Perelló amb capacitat per generar 158.700 kWh d’energia renovable
- Aquesta instal·lació d’autoconsum col·lectiu distribuirà l’energia entre diversos equipaments del municipi, en funció dels coeficients de repartiment acordats
- La constitució de comunitats energètiques és un dels pilars que proposa l’Agenda de Pobles i Ciutats Catalunya 2050 per assolir la sobirania energètica en el marc de la transició verda
El Departament de Territori, a través de l’empresa pública Infraestructures.cat, impulsa conjuntament amb l’Ajuntament del Perelló (Baix Ebre) el seu primer projecte pilot de comunitat energètica, les obres del qual es troben molt avançades. El conseller Juli Fernàndez i Olivares ha visitat avui el municipi per clausurar una jornada de debat dedicada a l’impuls d’iniciatives públiques com aquesta per assolir la sobirania energètica.
En la seva intervenció, el conseller ha agraït el paper de l’Ajuntament del Perelló i ha assegurat que “aquest model no és una opció” sinó que és “el que hem de fer per tenir un llegat robust per a les pròximes generacions i combatre la situació d’emergència climàtica”, que és “el repte principal que tenim com a societat”.El conseller ha afegit que aquest tipus de projectes ens fa ser “una mica més resistents davant les situacions de crisi” perquè generen “autosuficiència i capacitat de producció i distribució d’energia”.En aquest sentit, ha recordat que l’objectiu és “la transició verda, en favor d’un model de creixement respectuós amb el medi ambient i climàticament neutre”.
En aquest cas, s’han invertit 145.600 euros en la instal·lació de plaques solars en la coberta de l’Institut Escola El Perelló, amb una potència pic de 125 kWp i una capacitat per generar energia de 158.700 kWh. El disseny de la instal·lació s’ha fet aprofitant tot l’espai possible de la coberta, el que permet obtenir la màxima potència de generació. L’energia obtinguda es compartirà entre 10 equipaments del municipi, com ara l’escola de música, l’hotel d’entitats, la casa de cultura, l’Ajuntament, el camp de futbol i altres equipaments educatius. La distribució es durà a terme en funció dels coeficients de repartiment acordats.
Infraestructures.cat ofereix també als diversos agents del territori assessorament per constituir jurídicament la comunitat energètica que gestionarà la instal·lació. A hores d’ara, en formen part l’Ajuntament del Perelló, el Consell Comarcal del Baix Ebre i la mateixa empresa pública, tot i que s’hi poden unir altres municipis i institucions.
La creació de comunitats energètiques per gestionar instal·lacions d’autoconsum com aquesta és un dels pilars per contribuir a assolir la sobirania energètica que proposa l’Agenda dels Pobles i Ciutats Catalunya 2050, adoptada pel Govern català. L’Agenda advoca per transitar cap a un model energètic neutre en carboni, descentralitzat, connectat en xarxa i digital, basat en energies netes i renovables. Aquest objectiu està alineat amb el Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, que vol assolir un model basat 100% en energies renovables el 2050.
Un instrument d’apoderament de la ciutadania
Les comunitats energètiques emergeixen com una nova figura en el sector energètic. Es tracta d’un nou mecanisme organitzatiu que permet que diversos actors locals participin en la transició energètica de forma conjunta, produint energia, compartint-la o establint mecanismes de gestió i estalvi. Es basa en l’apoderament de la ciutat per impulsar una transició energètica més equitativa.
El model energètic cap al qual avança Catalunya dona prioritat a la ubicació d’instal·lacions d’energies renovables en espais antropitzats. En aquest context, l’autoconsum fotovoltaic és el màxim exponent de l’ús d’espais antropitzats per a la generació d’electricitat, i és la fórmula que ha tingut major creixement els darrers anys: 335 MW en poc més d’un any i mig (maig 2021-desembre 2022), i ja se superen les 60.000 instal·lacions. Maximitzar l’aprofitament de cobertes per a la generació d’energia ajuda a disminuir l’ocupació del sòl.
L’autoconsum fotovoltaic és un instrument que permet transformar el model energètic i fer-lo més democràtic: apodera els ciutadans, que poden generar i gestionar la seva pròpia energia. També genera estalvi econòmic en la factura i, en la mesura que redueix la demanda d’electricitat del sistema, tira a la baixa els preus de l’energia, fet que redunda en una major competitivitat del país.
Enllaç per descarregar vídeo de les plaques solars:https://gencat.cat/territori/videos/comunitat-energetica-el-Perello.mp4
Font: Govern