Els dies 11, 12 i 13 d’octubre se celebren les Jornades Europees del Patrimoni. Una oportunitat per a tots aquells que volen descobrir el patrimoni cultural de manera gratuïta i inclusiva. A Catalunya hi haurà unes 500 activitats repartides per tot el territori, entre les quals hi trobarem visites guiades, portes obertes, concerts, tallers familiars i altres experiències culturals pensades per a tots els públics.
En motiu de la coincidència de la celebració del 70è aniversari de la Convenció Cultural Europea, enguany s’ha volgut posar l’accent en les connexions històriques i culturals que han format part de la nostra societat al llarg del temps. El patrimoni, a més de ser una representació de la identitat i continuïtat local, és el reflex d’influències externes, idees i moviments de persones que han ajudat a donar-li forma al llarg dels segles. A través d’itineraris històrics, com el comerç, la immigració o el turisme, s’han creat nexes entre pobles i cultures que ens permeten comprendre millor la nostra identitat col·lectiva.
El paper de la Unió Europea és ajudar i complementar les accions dels estats membres per preservar i promoure el patrimoni cultural d’Europa. La Comissió Europea ha desenvolupat una sèrie de polítiques i programes rellevants amb aquesta finalitat, com el segell del Patrimoni Europeu. També dóna suport i promou la col·laboració política entre els Estats membres i les parts interessades sobre el patrimoni cultural.
El patrimoni europeu
El patrimoni cultural d’Europa és una font compartida de record, comprensió, identitat, diàleg, cohesió i creativitat. Engloba un ampli espectre de recursos tangibles (castells, museus, obres d’art), intangibles (cançons, tradicions, etc.) i digitals. Inclou monuments, llocs, paisatges, habilitats, pràctiques, coneixements i expressions de la creativitat humana. També formen part del patrimoni cultural les col·leccions conservades i gestionades per organismes públics i privats -com ara museus, biblioteques i arxius- i el patrimoni cinematogràfic.
A més a més, és un recurs important pel creixement econòmic, l’ocupació i la cohesió social. Ajuda a dinamitzar les zones urbanes i rurals i a promoure el turisme sostenible. A la Unió Europea, més de 300.000 persones treballen en el sector del patrimoni cultural i 7,8 milions de llocs de treball estan indirectament vinculats al patrimoni (per exemple, hostaleria, interpretació i seguretat).
L’elaboració de polítiques en aquest àmbit és responsabilitat principal dels estats membres i les autoritats regionals i locals. De fet, les JEP han esdevingut l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural amb la implicació de centenars de municipis, museus, monuments i entitats culturals.
Activitats a Catalunya
A Catalunya, les jornades són organitzades per l’Agència Catalana del Patrimoni i compten amb la col·laboració de diverses institucions i entitats locals, com la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, l’Associació de Micropobles de Catalunya i Catalunya Sacra. Aquesta col·laboració permet que el patrimoni es difongui arreu del territori, fent-lo accessible tant a les grans ciutats com als pobles més petits. Algunes dels centenars d’activitats són:
A Àger, s’ha preparat la jornada Recuperem els regs per netejar i habilitar un tram de sèquia i el camí que la voreja. L’objectiu no sols és conscienciar del paper fonamental de l’aigua, sinó implicar als ciutadans en la cura del patrimoni cultural de tots.
A Llívia s’organitza una sortida guiada per la via romana de la Cerdanya. Una excursió de muntanya recomanada, en especial, als aficionats a l’esport i al patrimoni natural.
A Olot, es podrà visitar el patrimoni arquitectònic i artístic del convent del Carme per primera vegada. Durant la visita podràs veure un dels dos únics claustres renaixentistes de Catalunya i la seva col·lecció hagiogràfica del s.XIX.
A Terrassa, el MNACTEC organitza el III Concurs de fotografia MNACTEC Inspira, emplaçant a tothom que vulgui a participar en quatre reptes fotogràfics, que es presentaran durant dissabte i diumenge, als espais de les antigues fàbriques tèxtils.
A Tortosa, el dia 12 es podrà fer una visita guiada a un dels elements arquitectònics més emblemàtics de les terres de l’Ebre, la Catedral de Santa Maria.
Totes les activitats que se celebren aquest cap de setmana es poden consultar a l’agenda d’activitats.