01.04.14 – TORTOSA • Baix Ebre

Tortosa acollirà l’acte central del Dia Mundial de l’Activitat Física

0
333

Una caminada saludable pel municipi, el 6 d’abril, servirà per sensibilitzar la població sobre els beneficis de ser físicament actiu


Fotografia de la presentació del Dia Mundial de l’Activitat Física.
El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, i el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, conjuntament amb l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el director del Campus Terres de l’Ebre URV, Azael Fabregat; i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, han presentat avui a Tortosa els actes de celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) del proper 6 d’abril, al qual Catalunya s’adhereix per cinquè any consecutiu per promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar. Enguany, l’acte central es celebrarà a Tortosa.
La iniciativa, que torna a rebre el suport de tots els agents esportius i de promoció de la salut de Catalunya, també ha comptat, en l’acte de presentació, amb la presència dels esportistes Toni Gerona, entrenador del FC Barcelona B d’handbol, de Tortosa, i Sònia Franquet, tiradora de tir olímpic d’Ascó, que han fet la lectura del manifest del Dia Mundial de l’Activitat Física, així com de representants de federacions, consells esportius, institucions i entitats del món de l’esport i la salut que s’han implicat en la celebració d’aquesta jornada. 
Adreçada tant a infants i adolescents com a adults i gent gran, la iniciativa de caràcter mundial vol fomentar que tothom faci exercici, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest dia se celebrarà novament arreu del planeta per fomentar aquesta recomanació i prevenir les més 3.000 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme. El lema d’enguany és: “Acumuleu 30 minuts d’activitat física cada dia” (en infants i adolescents es recomana 60 minuts), amb el sublema: "Activitat física: un gol d’or per a la salut", que juga amb la celebració del mundial de futbol del Brasil de l’estiu vinent.
El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món i Catalunya hi participarà per cinquè any consecutiu amb diverses iniciatives de promoció arreu del territori entre l’1 i el 14 d’abril. A dia d’avui, ja s’han registrat 107 activitats que mobilitzaran unes 40.000 persones, una xifra que dobla les previsions fetes l’any passat a menys d’una setmana pel dia central.
Durant la presentació, s’ha descobert el cartell d’aquest any i s’han explicat les activitats de l’acte central de la celebració, que serà una caminada saludable pels carrers de Tortosa el dia 6 d’abril, impulsada per la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa i la Universitat Rovira i Virgili, entre moltes altres entitats.
L’activitat començarà a les 10h, al Parc Teodor González, on hi hauran els parlaments i la lectura del manifest del DMAF, i a les 10.30h començarà un recorregut que portarà els participants i autoritats per diversos indrets d’interès turístic del municipi, fins arribar altre cop al Parc, cap a les 11.30h, on hi haurà un tast de taronges i aigua. A continuació, de 12h a 14h, es faran tallers gratuïts per a totes les edats a càrrec de clubs, institucions i entitats esportives i educatives de la demarcació. Paral·lelament, per al divendres dia 4 s’han organitzat activitats dirigides a alumnes de primària i secundària de centres educatius de Tortosa, mentre que l’endemà es celebraran xerrades al voltant de la promoció de l’activitat física.
Reducció del sedentarisme 
Amb l’objectiu de fomentar un estil de vida saludable, Catalunya disposa del Pla d’activitat física esport i salut (PAFES), una iniciativa interdepartamental del Govern de la Generalitat per lluitar contra el sedentarisme impulsada pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport. L’objectiu final del Pla és millorar la salut i la qualitat de vida de les persones sedentàries adultes, tot augmentant els nivells d’activitat física amb la capacitació de professionals sanitaris i facilitant la pràctica als usuaris de l’atenció primària.
Tenint en compte que el sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals, la Generalitat té en marxa diverses actuacions en aquest sentit. Potenciar els programes de protecció i promoció de la salut i la prevenció de les malalties cròniques és una de les prioritats del Pla de salut 2011-2015 i del Pla de Govern, i és per això que seguir impulsant el PAFES és un dels objectius estratègics. El PAFES ja s’ha estès al 99% del territori i més de 500.000 ciutadans ja han rebut consells sobre activitat física saludable en els centres de primària. 
El sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2011 en un 19%, sobretot en la població diana del PAFES, en què ha disminuït un 34%. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és 150-300 € superior a la d’una persona activa. Així doncs, es calcula que les xifres de reducció del sedentarisme en els darrers quatre anys representen un estalvi extrapolat de 54 milions d’euros. 
Practicar activitat física de manera regular és una eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida relacionada amb la salut, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars…) i patologies (malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment). Fer exercici també millora la salut mental. 
El Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) i el Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF) recomanen, com a mínim, acumular 30 minuts d’activitat d’intensitat moderada cinc dies per setmana. L’activitat física saludable s’estima a partir de la suma de les persones que fan una activitat física moderada i les que en fan una d’alta, i a Catalunya el 2012, segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya,[i] el percentatge de població de 15 a 69 anys que practica una activitat física saludable és del 70,5%. El percentatge és més alt en homes (72,1%) que en dones (68,9%). Les dones practiquen més activitat física moderada. Els homes, sobretot els més joves, són els que practiquen més activitat física d’alta intensitat. Des de l’any 2006 fins al 2012, l’evolució de la població de 15 a 69 anys que realitza una activitat física saludable mostra un augment d’aquesta prevalença.
Ambdós plans estan recollits en el Pla Interdepartamental de salut Pública (PINSAP), que va ser aprovat pel Govern el 18 de febrer passat i que agrupa tota l’acció de govern que té resultats en salut. 
En la celebració del Dia Mundial de l’Activitat Física dels quatre anys precedents hi ha hagut una participació acumulada de més de 300.000 persones, s’han organitzat gairebé 900 esdeveniments i s’hi han involucrat al voltant de 1.000 entitats. L’any passat 174.771 persones hi van participar activament, a través dels 276 esdeveniments organitzats per 391 entitats i institucions catalanes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.