Tortosa (ACN).- El ple de l’Ajuntament de Tortosa ha aprovat els preus públics per a les prestacions socials que ofereix el consistori introduint el copagament en els serveis d’ajut domiciliari, teleassistència i transport adaptat. La proposta del govern municipal de CiU ha rebut el suport d’ICV i del PP, mentre que ERC s’hi ha abstingut, i el PSC i PxC hi ha votat en contra. La mesura s’adopta seguint els criteris fixats per les entitats municipalistes, i s’estableix de manera progressiva en base a la capacitat econòmica de les persones afectades. Només estaran exempts del copagament les persones que tinguin ingressos inferiors a 663 euros, que continuaran disposant de la gratuïtat del servei.
Les persones que tinguin uns ingressos inferiors a 663 euros continuaran gaudint de la gratuïtat del servei, i a partir d’aquesta quantitat s’estableix un escalat en base a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) fins a un topall del 65%, que és el percentatge màxim de copagament que preveu la normativa vigent i que afectarà les persones amb rendes superiors a 3.319 euros mensuals. Com a exemple, una persona amb una renda de 685 euros, haurà de pagar 6 euros al mes per rebre totes les prestacions socials.
En el cas del servei d’assistència domiciliària, actualment a Tortosa hi ha registrats al voltant de 200 usuaris. Amb l’aplicació del copagament, i d’acord amb els ingressos d’aquest col·lectiu, aproximadament la meitat continuaran tenint el servei gratuït.
Pel que fa al transport adaptat, el cost diari per a l’Ajuntament del servei de taxi és de 15,42 euros. Amb el copagament, en el pitjor dels casos, l’usuari amb la renda més elevada contribuirà amb 3,84 euros/dia. Si el servei es presta amb autobús, el cost diari és de 8,10 euros, i la contribució màxima en copagament pot arribar als 2,02 euros/dia.
El cost anual d’aquestes tres prestacions socials és d’uns 800.000 euros, i amb la introducció del copagament l’Ajuntament s’estalviarà uns 180.000 euros. L’any passat, l’Ajuntament va oferir 347 prestacions per uns 300 casos.
La tinent d’alcalde d’Acció Social, Anna Algueró, ha explicat que s’ha decidit aplicar ara aquesta mesura després que l’accés a la Llei de dependència és per a tothom. "Quan vam començar a oferir el servei d’atenció domiciliària la gent que ho demanava tenia pocs recursos però ara ens trobem molta gent amb ingressos que multipliquen per 10 i per 20 vegades la renda mínima. I això és injust", ha detallat.
La proposta de copagament ha rebut el suport del regidor del PP, i també del grup municipal d’ICV. Amb tot el seu portaveu, Jaume Forcadell, ha assegurat que potser es podria "tractar millor" les rendes més baixes i que les rendes més altes poguessin assumir més del 65% de la meitat del cost real de la prestació.
El portaveu d’ERC, Josep Felip Monclús, ha justificat l’abstenció del seu grup perquè no estan d’acord amb els percentatges d’aplicació i la progressivitat dels bàrems. Per la seva part, el portaveu del PSC, Antoni Sabaté, ha condicionat el suport del grup socialista a la proposta al fet que la gratuïtat en els serveis es fixés per a rendes fins als 1.000 euros, extrem que no ha estat acceptat pel govern municipal.
Una nova cessió de terrenys per a l’escola de Sant Llàtzer
El ple ordinari del mes de febrer també ha aprovat una nova cessió dels terrenys, aquest cop, al Departament d’Ensenyament, per construir una nova escola al barri de Sant Llàtzer. Malgrat rebre el suport de tots els grups, l’alcalde Ferran Bel i el portaveu d’ERC Josep Felip Monclús s’han retret mútuament la dotació de recursos econòmics que havia fet l’anterior Govern tripartit i l’actual Govern.
Mentre Monclús ha assegurat que els 291.000 euros que hi ha consignats als pressupostos del 2012 per l’escola són "pocs" i que ERC ha presentat una esmena al Parlament per incrementar la dotació amb 3 MEUR; l’alcalde ha demanat respecte per l’actual Govern. "Mai als pressupostos de la Generalitat havia hagut ni cinc de consignació per l’escola de Sant Llàtzer; i si després de set anys de tripartit, amb els terrenys cedits i no es van fer les obres, almenys demano respecte per l’actual Govern, perquè si per aquestes casualitats, aquest Govern fa les obres, algú s’ho haurà de fer mirar", ha etzibat Bel.
8.000 euros al mes de lloguer per la seu de l’ACA
Durant el debat de fins a vuit mocions dels grups municipals, i enmig d’acusacions "d’irresponsabilitats" entre el portaveu d’ICV, Jaume Forcadell, i l’alcalde, Ferran Bel, aquest ha desvetllat que l’anterior Govern tripartit va signar un contracte de lloguer per deu anys per la nova seu de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) a Tortosa a un cost de 8.000 euros mensuals. A més, segons ha detallat Bel, en l’adequació de les noves instal·lacions es van gastar 1 MEUR.
Pel que fa a les mocions, cap de les vuit ha prosperat ja que el govern municipal, amb majoria absoluta, les ha rebutjat totes. Concretament, CiU ha rebutjat la proposta d’ICV per introduir progressivament el dialecte tortosí als documents oficials de l’Ajuntament; també s’ha rebutjat la moció dels ecosocialistes que reclamava el manteniment en el desplegament de la Llei de barris; així com les dues mocions socialistes que reclamaven que es fes públic el deute que la Generalitat té amb l’Ajuntament, i el deute que l’Ajuntament té amb els proveïdors.
També ha quedat rebutjada la moció del PSC per utilitzar aigua de la depuradora de Tortosa per regar els parcs i jardins de municipi, ja que el govern municipal ha assegurat que implementar aquesta proposta tindria un cost d’1,7 MEUR; així com una proposta en defensa dels centres educatius municipals.
El govern municipal també ha rebutjat les dues propostes del grup d’ERC sobre la comunicació de cremes agrícoles, i la declaració de Tortosa com a municipi republicà.