Tortosa (ACN).- El govern municipal de Tortosa ha decidit modificar l’import de les sancions lleus de l’ordenança del civisme per evitar la reincidència dels infractors. Després de tres anys de l’entrada en vigor de la normativa, s’aposta ara per incrementar les multes com a efecte dissuasori. "Si un és reincident i paga vol dir que la sanció és barata", ha manifestat l’alcalde Ferran Bel. Així, amb aquesta modificació que s’aprovarà aquest dilluns al ple ordinari del mes d’abril, les sancions per una infracció lleu passaran de ser de 50 euros a 100 euros. Amb tot, si es paga amb immediatesa la multa serà de 70 euros enlloc dels 35 actuals. A més, també es modifica el procediment sancionador de l’ordenança.
El ple aprovarà una modificació de l’ordenança pel bon ús de la via pública en tres aspectes: s’incrementa l’import per les sancions lleus -sorolls, consum d’alcohol a la via pública, o fer les necessitats fisiològiques al carrer, entre altres-, es canvia el procediment sancionador, i es redueix l’espai mínim necessari perquè un bar pugui ubicar una terrassa al carrer. Sobre el canvi del procediment sancionador, l’alcalde ha explicat que mentre ara hi havia tres passos: incoació, informació de la proposta de resolució, i resolució; s’agilitza el procés en dos tràmits. Així, quan s’incoa l’expedient ja s’informa de la proposta de sanció, i un cop passa el període d’al·legacions, es fa la proposta definitiva de resolució. "Volem guanyar en agilitat per tenir un efecte més immediat", ha explicat Bel.
L’ordenança també modifica l’amplada mínima del carrer perquè un bar pugui ubicar una terrassa, que passa de 5 metres a 3,5. Segons l’alcalde, la proliferació de les terrasses -arran de la Llei del tabac- fa que l’Ajuntament hagi reduït aquesta condició per facilitar aquest tipus d’activitat sobretot en zones com el nucli antic de la ciutat on els carrers tenen una tipologia més estreta i la normativa els impossibilitava poder disposar de terrassa.
Primer pas pel CAP de Campredó
El ple ordinari de l’Ajuntament de Tortosa també aprovarà aquest dilluns la cessió d’uns terrenys, de 210 metres quadrats, al Departament de Salut per la construcció d’un Centre d’Atenció Primària (CAP) a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Campredó. Actualment, Campredó disposa d’un consultori mèdic al mateix edifici de la seu de l’EMD. El CAP s’ubicarà en uns terrenys que l’Ajuntament cedeix i que permetran incrementar la qualitat d’atenció a l’usuari, així com alliberar un espai de l’edifici de l’EMD necessari per altres usos.
L’alcalde ha deixat clar que ara només es cedeixen els terrenys a instàncies del Departament de Salut però que no es té previsió d’inici d’obres. "Si fem la cessió és perquè confiem que es pugui fer l’obra quan abans millor però ho anunciarem quan tinguem consignació pressupostària i el procés pugui entrar en fase d’adjudicació", ha manifestat.
D’altra banda, l’alcalde també ha aprofitat el contacte amb els mitjans de comunicació per anunciar que les obres del nou CEIP Sant Llàtzer s’iniciaran durant el mes de juliol, avançant la previsió que apuntava a finals d’any. Bel també ha confirmat que la preinscripció pel grup de P-3 de nova creació ha complert les expectatives i que, per tant, el centre començarà el pròxim curs en un mòdul prefabricat.
Trasllat de l’empresa d’Olis Faiges al Catalunya Sud
El ple també aprovarà una addenda del conveni signat a finals del 2009 entre Olis Faiges i l’Ajuntament per facilitar el trasllat de la planta que l’empresa té al barri de Ferreries al polígon Catalunya Sud. Segons ha explicat la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Meritxell Roigé, un canvi en la normativa d’Urbanisme feia que les cessions passessin del 10% al 15% "desvirtuant" i fent inviable l’aplicació del conveni. A partir de la nova Llei d’Urbanisme, aprovada el passat mes de febrer, l’acord es pot desencallar ja que propicia que les cessions (el 15%) només es faci per l’aprofitament urbanístic dels terrenys i, per tant, per l’increment d’edificabilitat que l’Ajuntament farà en aquesta zona perquè a l’empresa li surti viable dur a terme el trasllat.
Segons ha explicat Roigé, aquesta canvi en la normativa torna a possibilitar el trasllat de l’empresa que ha modificat també la reserva de sòl prevista en 25.000 metres quadrats fins als 120.000 metres quadrats. L’acord, que haurà de passar per la Comissió d’Urbanisme perquè es fa una modificació puntual del POUM, preveu que l’empresa tingui vuit anys per fer aquest trasllat.
El trasllat d’Olis Faiges al Catalunya Sud implica una ampliació de la capacitat de producció i envasament. En un primer moment, la inversió es va xifrar en els 25 MEUR.