Transversalitat i un model assistencial relacional, claus per a la recuperació anímica de la ciutadania

0
3951

Representants municipals del Baix Llobregat participen en un col·loqui organitzat per alcaldes.eu i el Consell Comarcal per trobar solucions conjuntes als efectes de la pandèmia més enllà de les econòmiques

“El 26,5% de les trucades que demanaven ajut en la prevenció de suïcidis eren de persones que tenien de 18 a 24 anys”, ha explicat aquest matí Esperança Esteve, directora de la Fundació Ajuda i Esperança, davant de representants de l’administració local i del tercer sector. Esteve ha comentat que s’havien rebut 57.000 trucades durant l’any passat i que, a més dels joves, el col·lectiu més nombrós d’usuaris han estat “les persones que viuen soles”, majoritàriament dones, en un 55% dels casos.

La intervenció de la responsable del “Telèfon de l’Esperança” s’ha produït en el marc d’un esmorzar-col·loqui organitzat per alcaldes.eu en què també han participat Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat i alcaldessa de Vallirana; Lídia Muñoz, alcaldessa de Sant Feliu de Llobregat i Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB.

El col·loqui ha permès posar sobre la taula nombroses experiències d’èxit, com també reptes i dificultats, de les administracions municipals a l’hora de col·laborar en la “recuperació emocional i anímica” de la ciutadania. Referint-se a la qüestió de les malalties mentals, un dels consensos de la sessió ha estat que la pandèmia “ha fet aflorar una sèrie de problemàtiques pre-existents que havien quedat soterrades fins ara” i que han “explotat de manera violenta després del confinament”, com ha dit Santcovsky.

Els ponents, i especialment les alcaldesses Martínez i Muñoz, han coincidit en dir que “cal un model assistencial més basat en les relacions”, que estigui complementat pel farmacològic, i en el que la ciutadania adquireixi un rol de més protagonisme, en el que Esteve ha definit com “la ciutat que cuida”. Igualment, “cal més treball en xarxa i un marc legal més favorable”, com ha dit Eva Martínez, que permeti als ajuntaments sortir de “l’encotillament” en què es troben sotmesos en quant al que poden fer i no poden fer. Lídia Muñoz ha incidit en aquest nou marc legal més favorable atès que, “si no, tot són paraules buides”. 

Els ponents han coincidit també en dir que la pandèmia ha canviat la manera de fer i de ser dels ciutadans, com de la mateixa administració pública, i “que cal fer quelcom per tal que tots aquests aprenentatges se solidifiquin i es mantinguin”, com ha dit l’alcaldessa de Sant Feliu. Héctor Santcovsky ha recordat, finalment, que les administracions municipals poden jugar un triple paper en la recuperació anímica: “posar recursos, fer de lobby i, també, donar visibilitat a qualsevol problema. Les tres coses són importantíssimes”. 

A l’acte han assistit alcaldes i alcaldesses de municipis del Baix Llobregat, entre ells l’alcalde de Martorell, el Sr. Xavier Fonollosa, regidors i regidors, representants d’entitats socials, sindicatures i associacions de veïns, entre d’altres.

Per a més informació i/o material gràfic adreceu-vos a: 

Sílvia Sánchez / Bernat Gisbert
esmorzars@alcaldes.eu
667 665 866 / 680 531 493

Alcaldes.eu

Alcaldes.eu és una plataforma transmèdia dedicada a oferir entrevistes i perfils a gestors municipals. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector hi té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per a construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.