Aquesta inversió correspon al Contracte Programa 2016-2019 que el Departament signa amb els ajuntaments i ens comarcals
Imatge de la reunió. Foto: govern.cat.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presidit avui a Girona una jornada adreçada als ajuntaments i ens comarcals de la demarcació per explicar, sobretot als nous càrrecs electes, què és i con funciona el Contracte Programa, així com les principals polítiques que desenvolupa el Departament. El Homrani ha explicat que l’ objectiu d’aquestes jornades, que també es realitzaran a la resta de demarcacions, és refermar la cooperació amb el món municipal i aprofundir en la idea que les polítiques de benestar necessiten de la proximitat i la gestió descentralitzada dels municipis per ser efectives.
El contracte programa, que té caràcter quadriennal, és la principal eina de cooperació del Departament amb els ens locals i fixa la seva aportació econòmica per al finançament dels serveis socials, els programes sociolaborals i les polítiques d’igualtat que es realitzen als ajuntaments i consells comarcals. “Per nosaltres, la clau d’aquesta eina és la capacitat per adaptar-se entorn als reptes que tenim com ara aconseguir que els serveis socials tinguin una perspectiva universal, la vinculació amb el món del treball –no hi ha millor política social que el treball de qualitat–, o l’envelliment”, ha dit el conseller.
El Homrani ha destacat que durant el període 2016-2019, el Departament “ha invertit en el finançament dels serveis socials bàsics i altres polítiques sociolaborals i d’igualtat a la comarques gironines més de 89 milions d’euros, amb un fort increment del 30%, sobretot, en l’àmbit del personal a les àrees bàsiques”. Entre d’altres, s’han destinat 19,7 milions al creixement dels serveis d’atenció domiciliària (SAD), 16,3 milions a la prevenció del risc social en l’àmbit de la família i la infància o més de 4 milions a l’impuls de les polítiques d’igualtat.
Així mateix, s’han invertit 874.371 euros a reforçar les polítiques d’inserció laboral –446.412€, només aquest 2019– , 4,9 milions a l’estructuració, avenç i consolidació de les polítiques municipals de joventut i 710.895€ a l’enfortiment del suport a les famílies amb la posada en marxa de serveis com el SOAF (Servei d’Orientació i Acompanyament de les Famílies).
Al conjunt de Catalunya el Departament ha destinat al finançament del Contracte Programa 2016-2019 uns 920 milions d’euros, 94 milions més del que inicialment s’havia previst.
El conseller ha explicat que el compromís amb el món local s’ha de refermar ara “amb el nou Contracte Programa que estem començant a treballar amb l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya i que després acordarem amb cada ajuntament de més de 20.000 habitants o consells comarcal”. En aquest sentit, s’ha avançat que s’aposta per polítiques transversals, consens amb les entitats municipalistes, diputacions i altres organismes com ara universitats i entitats d’avaluació, una millora dels sistemes d’informació compartida i una avaluació rigorosa de l’impacte de les polítiques socials en les persones., així com desenvolupar experiències pilot, acotades en el temps i amb avaluació, com a base d’implantació de noves iniciatives..