23.7.19 – BARCELONA • Barcelonès

Treball, Afers Socials i Famílies presenta un pla de suport de 14,5 M€ per als municipis que allotgen centres de joves que emigren sols

0
709

La Generalitat finançarà la contractació inicial de 110 dinamitzadors cívics per als municipis per fomentar la convivència entre els centres de menors i el seu entorn i el treball en xarxa amb la comunitat


Imatge de la reunió. Foto: govern.cat.
Es promourà també la contractació d’aquests joves en situació de vulnerabilitat a través d’un conveni amb la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT) que preveu formar i donar feina a uns 600 nois i noies
El pla de suport preveu una inversió de 14,5 M€ que sortiran de la repriorització del pressupost del Departament
Representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, encapçalats pel conseller Chakir el Homrani, han mantingut avui una reunió amb una setantena d’alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores dels municipis que allotgen centres on viuen joves que han emigrat sols. També hi han assistit els representants de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM). 
En el decurs de la trobada, s’ha presentat un pla de suport a aquests municipis pensant en els menors que viuen en equipaments de la DGAIA i també, especialment, en els joves que fan 18 anys i poden quedar en situació de vulnerabilitat. Els objectius d’aquest pla són: 
1.    Oferir suport als ajuntaments i consells comarcals per millorar l’acollida i la inclusió al territori.
2.   Impulsar l’acompanyament en l’emancipació dels joves majors d’edat en situació de vulnerabilitat, amb el focus posat en la inserció laboral.
Aquest doble objectiu es traduirà en diferents accions que s’han detallat durant la trobada. 
Contractació de 110 dinamitzadors cívics per fer xarxa entre els centres i el seu entorn 
A través del contracte programa de serveis socials que el Departament manté amb els ens locals, se subvencionarà la contractació inicial  de 110 professionals per a la dinamització cívica i emancipació juvenil, és a dir, els municipis i/o els consells comarcals disposaran d’una nova figura que farà d’enllaç entre els centres de joves migrats sols i els municipis (consistori, entitats, escoles, organitzacions locals, etc..). 
Els dinamitzadors han d’actuar com a node de comunicació i creació de xarxa entre el centre de protecció de menors i el seu entorn. S’encarregaran de treballar l’emancipació juvenil, fomentar la convivència, el treball en xarxa amb la comunitat i de prevenir i gestionar els conflictes que hi pugui haver. 
Acompanyament a joves vulnerables per a la inserció laboral
El Departament esta treballant amb la Federació d’Empreses d’Inserció Laboral de Catalunya (FEICAT) per estimular la contractació de joves vulnerables en aquestes empreses socials a través d’un conveni.
L’objecte d’aquest conveni és possibilitar als joves poder accedir a un lloc de treball que els permeti millorar les seves competències laborals i de vida qüotidiana i una posterior inserció laboral a la empresa ordinària. Uns 600 joves participaran en una formació de dos mesos que anirà seguida d’una contractació laboral d’1 any.
Aquesta acció està pensada per a aquells territoris on hi hagi un major nombre de centres de primera acollida, pisos tutelats i recursos de l’àrea de suport al jove extutelat. 
Foment de l’ocupabilitat per a la inserció laboral 
Es promou un acord amb empreses i entitats col·laboradores del SOC per fomentar la inserció laboral dels joves vulnerables que han participat en els diversos programes de formació. 
Com l’acció anterior, aquesta acció està pensada per a municipis amb un major nombre de centres de primera acollida, pisos tutelats i recursos de l’àrea de suport al jove extutelat. 
El pla dona continuïtat als compromisos adquirits pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, en el marc de l’Estratègia catalana per a l’acollida i la inclusió dels joves que emigren sols, que es va presentar el passat mes de gener.
 A 30 de juny de 2019 hi havia 4.203 infants i joves sense referents familiars al sistema de protecció, xifra que representa un 42% del total d’infants i adolescents atesos. Des de juny de 2017, s’han creat més de 3.000 places específiques per a aquests joves.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.