Un programa pioner amb dos CET de Cardedeu i Vic certifica la competència de 19 persones amb discapacitat intel·lectual dels sectors de la jardineria i la neteja
Dos dels treballadors que han participat en aquest programa pioner. Foto: Govern.cat.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa l’accés al mercat de treball ordinari de les persones amb discapacitat intel·lectual a través d’una iniciativa per acreditar els seus coneixement professionals. Aquesta actuació ha permès acreditar les primeres 19 persones amb discapacitat intel·lectual dels Centres Especials de Treball de la Fundació Viver de Bell-lloc (Cardedeu) i l’Associació de Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental (Vic) – treballadores dels àmbits de la jardineria i la neteja – que han participat en aquest programa pioner.
Aquesta iniciativa té per objectiu garantir que les persones amb discapacitat intel·lectual que treballen en Centres Especials de Treball i empreses d’inserció puguin obtenir una acreditació oficial per facilitar el seu accés al mercat de treball ordinari.
El conseller El Homrani ha lliurat les acreditacions a les persones que han participat en el programa. En el decurs de la seva intervenció, ha remarcat que aquesta “és una experiència de suma compartida, un projecte impulsat des del Govern en col·laboració amb les entitats que treballen amb persones amb discapacitat amb l’objectiu d’oferir oportunitats a uns col·lectius especialment vulnerables. Perquè quan sumem, quan teixim aliances som millors, construïm unes polítiques socials més efectives i el país hi guanya”.
“L’objectiu que perseguim és el de construir una societat diversa, però també cohesionada i inclusiva, respectuosa amb els drets de les persones amb diversitat funcional. Perquè volem un país d’oportunitats per a tothom. Un país on cadascú pugui desenvolupar el seu projecte vital de forma autònoma”, ha destacat el conseller.
El pla pioner ha estat liderat i coordinat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i ha estat desenvolupat conjuntament entre el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), les entitats representatives de les persones amb discapacitat intel·lectual (DINCAT, Associació Empresarial d’Economia Social, AMMFEINA i Associació APRENEM) i la patronal Pimec.
El procediment d’acreditació de les competències professionals de les persones participants s’ha fet tenint en compte la seva experiència professional i sense modificar el nivell d’exigència i rigorosistat per no devaluar el procediment. Les comissions avaluadores han estat formades per professionals que treballen directament amb el col·lectiu i professionals dels àmbits de la jardineria i la neteja.
El resultat obtingut significa un pas d’enorme rellevància social ja que permet a les persones amb experiència laboral i/o formació no formal tenir una titulació que els facilitarà la incorporació al mercat laboral ordinari. Es tracta de la primera experiència d’aquestes característiques amb persones treballadores amb discapacitat intel·lectual que es fa a Catalunya.
Nova convocatòria per a aquest any
L’èxit d’aquesta primera prova pilot ha dut el Departament a renovar l’acord amb Dincat, i AMMFEINA per desenvolupar un nou procediment d’avaluació i acreditació de competències professionals amb les mateixes qualificacions professionals.
En aquesta nova convocatòria hi participaran 64 persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental que també es dediquen a tasques de jardineria i neteja.
Amb aquest programa pioner s’han acreditat les primeres 19 persones amb discapacitat intel·lectual com a treballadores dels àmbits de la jardineria i la neteja.