L’eurodiputat de CiU s’ha reunit amb el comissari Joaquín Almunia per intercanviar impressions sobre les ajudes públiques a la banca o la situació en matèria de transport
L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, i l’eurocomissari de la Competència, Joaquín Almunia.
L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, assenyalarà les problemàtiques que afecten Catalunya en matèria de Competència en l’informe que prepara en nom del Parlament Europeu. Tremosa, que té l’encàrrec de redactar el ‘Competition Report 2013’, pretén escriure un text "més polític" i amb "qüestions més pràctiques" que alguns dels seus predecessors, segons han explicat a l’ACN des de la seva oficina. L’eurodiputat de CiU incorporà a l’informe temes com la liberalització dels ferrocarrils o els tractats bilaterals d’Espanya amb alguns països, que obliguen les aerolínies amb vols intercontinentals a operar sempre a l’aeroport de Madrid-Barajas.
Tremosa s’ha reunit precisament aquest setmana a Estrasburg amb l’eurocomissari Joaquín Almunia, responsable de Competència, per intercanviar impressions sobre l’informe.
Entre els temes que es plantejaran al text de Tremosa hi haurà les ajudes estatals a la banca -com en el cas de Bankia, per exemple-; la manca de competència en el sector dels transports, especialment el ferroviari; la liberalització dels aeroports; els tractats bilaterals d’Espanya amb altres estats per privilegiar Barajas; els elevats preus de l’energia a Europa o l’anomenat ‘efecte dilluns’, que implica que les petrolieres baixin els preus a primers de setmana, quan la CE recull dades per les estadístiques, i els tornin a apujar el dimarts.
El text, que l’eurodiputat català pretén registrar a l’Eurocambra a finals d’aquest mes i que es presentarà a la comissió d’Afers Econòmics del Parlament a mitjans de juliol, marcarà les línies bàsiques del posicionament dels eurodiputats en matèria de Competència a la UE. El text es debatrà en comissió el setembre i es votarà al plenari durant la tardor.
La Competència és un dels poders principals de la Unió Europea i, de fet, l’informe anual elaborat pel comitè d’Afers Econòmics de l’Eurocambra és habitualment molt estudiat per la Comissió a l’hora d’establir les prioritats a seguir.