Els alcaldes pirinencs deixen enrere el malestar per l’ajornament del 2022 per aprofitar una "gran oportunitat"
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, la tinent d’alcalde d’esports de Barcelona Maite Fandos, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira (esquerra) i el d’Alp i president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliner, en l’acte per promoure la candidatura catalana pels JJOO d’Hivern 2026, aquest dissabte.
La pista BarGelona, ubicada per tercer any a la plaça de Catalunya, ha estat el punt de reunió de Govern -representat per el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig-, Ajuntament de Barcelona, diverses entitats municipals dels Pirineus i agents econòmics per tal d’abordar i promoure la candidatura conjunta de la capital catalana i les comarques pirinenques pels Jocs d’Olímpics d’Hivern del 2026. Un "compromís de país" tant econòmic com territorial, segons ha destacat el conseller. Per la seva banda, els alcaldes dels municipis d’alta muntanya han deixat enrere el malestar per l’ajornament del projecte olímpic i confien que aquests quatre anys addicionals ajudin a aquesta "gran oportunitat".
Felip Puig ha valorat que la cursa per dissenyar una candidatura olímpica potent "pot representar, encara que sigui a dotze anys vista un revulsiu molt important". Entre aquestes ha enumerat "noves inversions" i la possibilitat que hi hagi més activitat econòmica i més llocs de treball, entre d’altres. "I si aconseguim aquest objectiu, voldrà dir que definitivament ens situarem a l’aparador mundial", ha afirmat. "Ja hi som", ha afegit, "però el més difícil és consolidar-se". En aquest sentit, considera que és més proper que Catalunya competeixi amb selecció pròpia que no pas la cita olímpica del 2026. "Tot es veurà", ha afegit.
Projectes "olímpics"
Des d’arreu del territori, i especialment les comarques dels Pirineus, ja duen a terme diverses accions per consolidar els esports d’hivern. Un exemple l’ha citat l’alcalde d’Alp i president del consell comarcal de la Cerdanya, Ramon Moliné. Aquest curs s’ha endegat el pla estratègic dels esports d’hivern, que ha de permetre que els alumnes de la Cerdanya, Alt Urgell i la Vall d’Aran, comptin en el seu currículum escolar la pràctica de l’esquí. "Vuit dies durant vuit setmanes", ha indicat Moliné, una iniciativa que compta que es vehicula a través dels consells comarcals i que està impulsat per la secretaria general de l’Esport, la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat.
Per la seva banda, la tinent d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esport de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos, ha assenyalat que el consistori estudia la possibilitat de construir un equipament adient per a les competicions d’alt nivell d’esports sobre gel, com el patinatge o l’hoquei. "Estem buscant l’espai i seria al final de la legislatura quan tindríem un projecte per tal d’executar-lo el mandat vinent", ha comentat.