Un taller recent del CITYnvest a Riga ha preparat les autoritats de Letònia per a l’ús d’instruments financers innovadors per a la modernització de projectes.
CITYnvest és un projecte d’Horitzó 2020 que ajuda als ens locals a identificar i implementar solucions financeres (per exemple, la contractació d’eficiència energètica o els fons rotatoris) per tal de finançar projectes d’eficiència energètica en el marc dels seus Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES). El 23 de febrer, CITYnvest i l’Associació Letona de Governs Locals i Regionals van convidar autoritats locals, empreses de serveis energètics i institucions financeres a Riga, on es va fer un taller on es varen desenvolupar capacitats relacionades amb la creació de models innovadors de finançament per al recondicionament energètic. A Letònia, molts municipis tenen dificultats per invertir en renovació, degut principalment a les limitacions pressupostàries i de deute, i per tant es basen en programes de finançament de la UE per finançar projectes d’instal·lació posterior. Manquen incentius financers a nivell local per tal de fomentar la renovació de l’eficiència energètica.
Els panelistes han posat èmfasi en que hi ha molt interès i potencial a Letònia per adaptar els habitatges de molts apartaments. No obstant això, aquests projectes són difícils de posar en marxa, ja que requereixen un important finançament i que els propietaris acceptin els treballs de renovació. Per tal d’aprofitar aquest potencial, l’expert de CITYnvest, Jean-Francois Marchand, va suggerir que les autoritats i els actors locals letons s’haurien de basar en el model francès anomenat Energies POSIT’IF, que se centra en l’adaptació d’apartaments plurifamiliars. D’altra banda, el projecte Sunshine, que ja utilitza de manera efectiva contractes de rendiment energètic per tal de finançar la modernització de vivendes plurifamiliars a Letònia, es va presentar com una solució a tenir en compte.
Andra Feldman de l’Associació Letona dels Governs Locals i Regionals va assenyalar la necessitat de vincular les inversions en eficiència energètica a les autoritats locals de Letònia per tal d’atreure fons dels nous instruments financers de la UE, com és el Pla Juncker. Va convidar a les autoritats locals de Letònia a desenvolupar una plataforma comuna per a les inversions en eficiència energètica i va oferir el suport de la seva associació per facilitar la seva creació.