17.09.13 – TÀRREGA • Urgell

Tàrrega dissenya un pla per reforçar el posicionament del municipi com a pol cultural

0
458

L’Ajuntament de Tàrrega ha fixat un conjunt d’eixos estratègics per marcar la política cultural al municipi fins a l’any 2015.


Dos forns de foneria de l’antiga fàbrica de Cal Trepat que per a la musealització de l’espai recreen una atmosfera de fum. 
Es tracta d’un full de ruta amb què la Regidoria de Cultura vol reforçar el posicionament de Tàrrega en aquest àmbit potenciant els seus tres projectes referencials i distintius. S’apostarà per la nova sala permanent del Museu Comarcal de l’Urgell dedicada al passat medieval de la localitat i el Museu de la Mecanització Agrària J. Trepat, junt amb FiraTàrrega, el principal aparador d’arts escèniques del sud d’Europa. El regidor de l’àrea, Albert Rosinés, ha dit que ”establim els pols cultural que ens diferencien de la resta de localitats per captar públic forà”.
Pel que fa al museu, equipament de titularitat municipal, es prioritzarà l’obertura de l’espai ‘Tragèdia al call – Tàrrega 1348’, sobre el llegat jueu de la població i la matança antisemita de què fou escenari. Les restes de les excavacions efectuades a la necròpoli jueva de Tàrrega i diferents peces recuperades de l’època constitueixen un catàleg museogràfic de singular valor. La sala s’obrirà al públic abans de finalitzar aquest any, complementant les visites al call, el nucli antic i l’adoberia.
Respecte al Museu J. Trepat, un dels principals testimonis preservats a Europa sobre la fabricació de maquinària agrícola durant el segle XX, el complex continuarà exhibint aquest patrimoni i alhora esdevindrà un pol de creació artística. Es vol així dinamitzar els usos de les instal·lacions i consolidar Cal Trepat com a equipament cultural, com una ”fàbrica de creació” on tindran cabuda artistes emergents i accions innovadores.
Aquesta idea es visualitzarà amb la celebració cada mes de juny del Festival Embarrat organitzat per Intersecció, empresa implantada al viver de Cal Trepat. El nom fa referència a l’embarrat que es conserva al museu, un dels més grans de Catalunya. Per la seva part, FiraTàrrega continuarà treballant perquè el certamen tingui presència tot l’any mitjançant les residències creatives, suport als creadors i altres accions més enllà de l’esdeveniment estacional de cada setembre.
Dins aquest pla estratègic de la Regidoria de Cultura, l’organigrama intern també es reestructurarà. Així, es crearà una comissió de publicacions per coordinar aquest apartat entre tots els actius de l’àrea (Museu, Biblioteca i la mateixa regidoria) i per impulsar les col·leccions pròpies URTX i Natan. Alhora es formarà una comissió d’exposicions que millorarà el model de gestió de les sales del Museu Comarcal de l’Urgell i la Sala Marsà de la Casa de Cultura. En el cas d’aquesta última es vol dotar-la de més contingut.
Pel que fa a les activitats culturals sorgides, l’Ajuntament accentuarà la seva col·laboració amb el Festival Paupaterres, el qual es converteix cada juliol en un altaveu de referència de les músiques d’arrel i ara única cita d’aquest format a Lleida. Un altre dels eixos passa per dissenyar una marca de ciutat que identifiqui el tarannà dinàmic i contemporani de Tàrrega.
Al mateix temps es preveu optimitzar recursos i instal·lacions, traslladant l’oficina de la regidoria des de la Casa de Cultura a l’edifici municipal de la plaça de Sant Antoni. D’aquesta forma, l’espai alliberat a la Casa de Cultura es posarà a disposició d’entitats locals vinculades a aquest àmbit, un ús que ja té l’edifici a la resta de plantes. Tanmateix, s’unificarà l’àrea d’infraestructures tècniques culturals integrant la gestió del Teatre Ateneu, l’Espai MerCAT, el Camp dels Escolapis, el Càmping Municipal i els escenaris habilitats per FiraTàrrega.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.