La peça s’exposarà al públic junt amb la resta del conjunt original del segle XV i el capitell se substituirà a la plaça Major per una rèplica
Un tècnic enfilat en una ambastida i fent treballs a la creu gòtica de la plaça Major de Tàrrega per ser traslladada al Museu Comarcal.
L’Ajuntament de Tàrrega ha iniciat aquest dimarts les tasques de trasllat del capitell gòtic de la creu de terme situada a la plaça Major. La peça, datada entre els anys 1424 1436, es dipositarà al Museu Comarcal de l’Urgell, on serà objecte de restauració i passarà a formar part del seu fons permanent. En concret, el capitell s’exposarà junt amb la creu original custodiada al museu, a l’igual que el fust i part de la base. Els treballs de la peça, obra de l’escultor Pere Joan, compten amb un pressupost de 30.000 euros sufragats pel Ministeri de Cultura. Amb aquesta subvenció, també es costejarà una rèplica que s’instal·larà a la plaça Major substituint l’original.
El conjunt escultòric s’integrarà a la nova sala de temàtica medieval que s’està ultimant al museu i que portarà per nom ‘Tragèdia al call – Tàrrega 1348’, centrada en l’assalt al barri jueu de la vila i les restes documentades a la necròpoli semita de Les Roquetes, de singular valor.
Un cop retirat el capitell, tot el conjunt de la creu de terme gòtica present a la plaça Major seran reproduccions (la creu i el fust són còpies dels anys 50) mentre que tots els elements originals es preservaran al Museu. La creu original va ser custodiada fins al juliol passat al Palau dels Marquesos de la Floresta a càrrec de Mútua Intercomarcal. A través d’un conveni va ser cedida al museu targarí amb la intenció d’exposar-se al públic a l’espai ‘Tragèdia al call – Tàrrega 1348’.
El capitell o magolla, que ara es trasllada té una alçada d’1,20 metres i presenta relleus figuratius i d’ornamentació vegetal. Les figures plasmades són un Crist crucificat, la Mare de Déu, dos àngels músics i diversos sants entre altres motius. La creu de terme gòtica, una de les joies escultòriques de Tàrrega, s’alçà al segle XV a l’antic portal del Carme.