21.02.13 – BARCELONA • Barcelonès

Un 46% dels catalans vol que Catalunya sigui un estat independent i un 54% optaria per la independència en un referèndum

0
274

L’opció de l’estat propi creix 17,4 punts i la intenció de recolzar la independència en una consulta augmenta 10 punts en només un any


Manifestants caminant per la Gran Via, abans de l’inici de la manifestació de la diada de 2012, a Barcelona
L’opció de l’estat propi continua a l’alça entre els catalans, segons la darrera onada del baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que s’ha conegut aquest dijous. L’enquesta reflexa que un 46,7% dels ciutadans creu que Catalunya hauria de ser un estat independent. Aquesta xifra representa un augment de gairebé dos punts en tres mesos i de 17,4 punts en només un any. A la pregunta de què votarien en cas que se celebrés un referèndum, un 54,7 dels enquestats respon que s’inclinaria per la independència. Això suposa una lleugera caiguda de 2,3 punts en tres mesos, però un increment de 10 punts en els darrers dotze mesos. Un 20,7% dels catalans optaria pel ‘no’ a la independència en una consulta.

La nova onada de l’enquesta elaborada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), que s’ha fet pública aquest dijous, confirma la tendència a l’alça del sobiranisme entre els catalans. L’opció favorable a l’estat independent és la preferida entre els enquestats i aglutina un 46,4% d’aquests. Aquesta xifra representa un increment de 2,1 punts en tres mesos, 12,4 punts des del juny i 17,4 punts en un any. En segon lloc se situa l’estat dins una Espanya federal, opció a la que donen suport un 20,7% dels enquestats. Immediatament després hi ha la comunitat autònoma dins l’estat espanyol, amb un 20,7% de catalans a favor. 

Per partits, els votants de CiU són majoritàriament favorables a l’estat independent, amb un 66%. A molta distància se situa l’estat dins una Espanya federal i la comunitat autònoma, amb un 16% i un 12,8% dels suports. A ERC, hi ha una majoria clara del 86,8% a favor de l’estat independent, mentre que el 10,5% opta per un estat federal dins Espanya. Precisament aquesta és l’opció preferida pels votants del PSC, ja que un 39,6% l’escullen com a millor opció. A poca distància se situa la comunitat autònoma, amb un percentatge de 39,4%. 

Els votants del PPC es decanten majoritàriament per mantenir l’estatus de comunitat autònoma. També és la preferida pels votants de C’s. Pel que fa a ICV-EUiA, un 53% opta per un estat federal dins Espanya i un 28,7% per un estat independent. En el cas de la CUP, el 66% vol un estat independent i un 19,6% un estat federal. 

El baròmetre també indica que, si se celebrés un referèndum, un 54,7% dels enquestats votaria a favor de la independència. Això reflexa un lleu retrocés de 2,3 punts respecte al mes d’octubre. La comparativa a més llarg termini, en canvi, és positiva. Així, l’increment de 3,6 punts respecte al junt i de 10,1 punts respecte a febrer de 2010. El 20,7% dels enquestats es decantaria per votar en contra de la independència. Aquesta xifra es manté constant.

En aquest cas, si es tenen en compte les dades de cada partit, el 78,2% dels votants de CiU optarien per al independència. En el cas d’ERC, el percentatge s’incrementa fins al 95,3%. Els que dirien ‘sí’ a la independència també són majoria a ICV-EUiA (50,4%) i a la CUP (74,5%). En el costat del ‘no’, destaca el 85,7% dels votants de C’s que respondrien hi votarien en contra. Al PPC aquesta també és l’opció majoritària, però se situa en el 74,8% mentre que l’bastenció seria del 20%. Per últim, un 59% dels votants socialistes es decantarien pel ‘no’, un 11,7% pel ‘sí’ i un 24,4% per l’abstenció.

Entre les raons d’aquells que aposten per la independència, la més destacada és la capacitat i desig d’autogestió econòmica (29,4%). I, entre les raons que s’addueixen per votar-hi en contra hi ha la voluntat de preservar la unitat d’Espanya. 

L’enquesta també revela dades com ara que el 52,7% dels catalans estan totalment a favor de que Catalunya recapti i decideixi la distribució dels impostos que paguen els ciutadans i les empreses catalanes. Un 24,9%, està més aviat a favor i només un 8,1% i un 7,2% estan més aviat o totalment en contra. A més, el 71,2% dels enquestat creu que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d’autonomia, mentre que un 19,2% creu que sí. 

Principals preocupacions

L’atur i la situació econòmica continuen preocupant especialment els catalans, segons el baròmetre del CEO. Un 43,4% dels enquestats respon que l’atur i la precarietat laboral són els problemes més importants. Per darrere i a una considerable distància se situa la insatisfacció amb la política (18,2%), el funcionament de l’economia (15,5%) i les relacions entre Catalunya i Espanya (7,8%). A més, el 63,8% considera que la situació econòmica de l’estat espanyol és molt dolenta i el 37,3% creu que també ho és la situació catalana.

Tres quartes parts dels catalans creuen que la situació econòmica de Catalunya ha empitjorat i un 37,2% augura que empitjorarà. Les dades de la percepció de l’economia personal són més moderades i només un 54% dels enquestats afirma que estan pitjor que fa un any.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.