L’opció federal perd suports entre els enquestats pel CEO i els partidaris que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma es mantenen
La manifestació de l’Onze de Setembre, al seu pas per la Via Laietana.
Si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya, el ‘sí’ guanyaria amb un 55,6% dels vots segons el darrer baròmetre d’Opinió Política del CEO. Una xifra "estabilitzada" des de la manifestació del passat Onze de Setembre tal com ha recordat el director de l’organisme, Jordi Argelaguet. Els partidaris del ‘no’ creixen lleugerament del 20,7% fins el 23,4% a costa d’un descens dels indecisos, que se situen una mica per sobre del 15%. El baròmetre del CEO també ha preguntat per l’estructura territorial preferida pels catalans. Majoritàriament torna a guanyar l’estat independent (47%), seguit per la comunitat autònoma (22,8%), i perd suports l’opció federal (21,2%).
El suport a la independència en un hipotètic referèndum puja del 54,7% al 55,6% i es manté estable des que va assolir el màxim del 57% immediatament després de la manifestació de la passada Diada. El més interessant, segons Argelaguet, és que el ‘no’ també puja i, per tant, "es van definint les posicions" entre els ciutadans. "Hi ha una majoria que votaria a favor i les posicions cada vegada estan més marcades. El ‘no’ puja i l’abstenció es redueix respecte a baròmetres anteriors", ha explicat el director del CEO.
En la creuament de dades que ofereix el baròmetre no hi ha gaires sorpreses. Els votants d’ERC (94,1%) i de la CUP (94,8%) són els que més clarament expressen el seu vot afirmatiu en una consulta, mentre que els de PPC (84,1%) i C’s (77,2%) es decanten de forma clara pel ‘no’. També els votants socialistes rebutjarien majoritàriament la independència de Catalunya (52,2%), tot i que el percentatge de vots afirmatius (22,1%) és significatiu. El grup de votants més divers és el d’ICV-EUiA. Majoritàriament es decantarien per la independència (43,9%), però el percentatge de ‘no’ també seria alt (33,2%).
Pel que fa a una altra de les preguntes del baròmetre, la que demana als ciutadans que es posicionin sobre l’organització territorial que prefereixen, les dades també són força coincidents amb els resultats de les darreres enquestes publicades pel CEO. Un 47% dels catalans creuen que Catalunya hauria de ser un estat independent. El percentatge puja un 0,6% respecte el febrer del 2013 i consolida la independència com l’opció preferida pels enquestats.
Un 22,8% preferiria que Catalunya continués sent una comunitat autònoma dins de l’estat espanyol, una opció que puja 2 punts respecte el febrer, i un 4,6% dels enquestats creuen que només hauria de ser una regió d’Espanya.
L’opció que perd més suport és la del federalisme. Fa un any i mig era la preferida pels catalans, però progressivament ha anat sent superada per altres opcions fins a situar-se en la tercera posició. Un 21,2% dels catalans estaria d’acord amb què Catalunya fos un estat federat dins d’una Espanya federal.
Més de la meitat dels enquestats (51,2%) també opina que el nivell de vida dels catalans seria millor si Catalunya fos un estat independent. Un 17,9% opina que el nivell de vida seria el mateix, mentre que un 21,9% creu que seria pitjor.
El percentatge de gent que es mostra favorable a què Catalunya tingui un concert econòmic similar al basc i al navarrès també es manté estable. Per sobre del 75% dels catalans estan totalment a favor (51,6%) o més aviat a favor (23,7%) que les administracions catalans passessin a recaptar i decidir la distribució de tots els impostos que paguen els ciutadans i les empreses del país. Per contra, un 17,2% estarien més aviat en contra (8,2%) o totalment en contra (9%).
L’atur i la precarietat laboral, els principals problemes
Tampoc canvien les opinions dels enquestats pel que fa a quins són els principals problemes del país. L’atur i la precarietat laboral són, per a un 44,9% de la població els problemes més importants, seguits pel funcionament de l’economia (16,2%), la insatisfacció amb la política (12,4%), les relacions Catalunya-Espanya (10,9%) i el sistema de finançament (4,3%). L’ordre de prioritats continua sent el mateix que el que han ofert els resultats dels darrers baròmetres del CEO.