26.01.13 – RIPOLL • Ripollès

Un espectacle teatral sobre la història de Catalunya i el pas del temps inaugura la capitalitat catalana de Ripoll 2013

0
358

La ciutat pren el relleu de Tarragona i durant l’any faran més d’una cinquantena d’activitats entorn al patrimoni, la industrialització i la cultura popular


L’espectacle inaugural ha comptat amb la representació d’una obra teatral, balls populars i focs d’artifici.

Ripoll (ACN).- Un espectacle teatral carregat de simbolisme i que ha repassat la història de Catalunya i de Ripoll, anomenat ‘Pel corrent del temps’, ha estat l’acte inaugural de Ripoll 2013, Capital de la Cultura Catalana. L’allau d’assistents ha fet instal·lar una pantalla exterior perquè els ciutadans poguessin veure el que succeïa a l’interior del Monestir de Santa Maria de Ripoll. L’alcalde de la localitat, Jordi Munell, ha recordat que feia temps que la ciutat volia aquest títol que suposarà una "embranzida" per a la ciutat. Durant tot aquest any es faran més de cinquanta activitats entorn al patrimoni i la història del territori, la industrialització de la zona i l’etnografia i la cultura popular.

Ripoll ha escollit un espectacle de música, dansa i dramatúrgia que ha repassat la història mil·lenària de la vila per celebrar la cerimònia d’inauguració de la capitalitat de la cultura catalana durant el 2013. D’aquesta manera, la ciutat ha agafat el relleu de Tarragona i pretén visualitzar la ciutat i donar a conèixer el seu gran patrimoni cultural i històric durant tot aquest any.

L’espectacle, anomenat ‘Pel corrent dels temps’, s’ha realitzat a l’interior del Monestir de Santa Maria de Ripoll i ha comptat amb l’assistència d’unes 750 persones. Part dels espectadors han hagut de ser traslladats a una sala annexa on s’ha col·locat una pantalla per seguir tots els esdeveniments que succeïen a l’interior de l’edifici ja que no hi cabien a l’interior del monestir. Després de la representació de l’obra a càrrec de la companyia Sargantana, s’ha ofert una mostra de cultura popular amb sardanes, gegants i capgrossos a la plaça de davant del monestir. Un dels moments més emocionants ha estat quan diversos artistes s’han penjat del mur d’aquest monument fent tota mena d’acrobàcies. El punt i final l’han posat els focs d’artifici que han emplenat el cel d’aquesta capital.

La capitalitat de Ripoll es basa en tres eixos vertebradors, d’una banda, la importància del patrimoni i la història de la ciutat amb exemples clars com l’origen romànic del monestir de Santa Maria de Ripoll, la tasca de l’Scriptorium o les figures cabdals de Guifré el Pelós, l’abat Oliba o el Bisbe Morgades. D’alta banda, també es posa èmfasi en la industrialització ja que el treball del ferro i l’aprofitament de l’aigua, des del segle XV, van convertir aquesta ciutat en una vila pròspera i industrial. Al llarg dels anys, el creixement de la indústria tèxtil i metal·lúrgica va posicionar la ciutat en el món global. Finalment, la capital vol posar en valor l’etnografia i la seva cultura popular. Ripoll compta amb un dels museu etnogràfics més antics del país i, a més, disposa d’una gran riquesa d’associacions i entitats que preserven les tradicions antigues catalanes.

En principi, la ciutat ha programat una cinquantena d’activitats al llarg de l’any i, fins i tot, vol donar-se a conèixer a escala internacional i convertir la portalada del monestir en candidata a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. "Aquest títol suposa una gran oportunitat per a la marca ‘Ripoll’, fa temps que el volíem aconseguir perquè donarà una gran embranzida a la ciutat", ha assegurat l’alcalde de Ripoll.

Munell ha destacat que la localització de la ciutat ha fet que, des de temps ancestrals, fos una "cruïlla" de civilitzacions i canvis socials. "Aquesta capitalitat ens permetrà mostrar tot el nostre bagatge cultural i ser una referència en el món", ha assenyalat. Seguint amb aquesta línia, l’alcalde ha demanat el suport de tots els ciutadans per projectar la capital amb "orgull".

D’altra banda, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha agraït que la capitalitat de Ripoll ajudarà a fer "més cultes" a tots els ciutadans catalans. "Un poble culte és el que cuida de la identitat de la vil·la, dels seus ciutadans i així potencia la bellesa del territori", ha afirmat.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.