Un investigador de la UPF aconsegueix una beca Marie Skłodowska Curie de la UE per avaluar l’impacte de l’oposició pública als grans projectes

0
301

El projecte, liderat per l’investigador Markkus Lehtonen estudiarà com les controvèrsies públiques generades sobre els megaprojectes poden millorar la seva avaluació. El projecte es durà a terme a la UPF entre febrer de 2019 i gener de 2021 sota la supervisió del professor Albert Presas i Puig.
 
L’estudi, titulat "Technopolitics of nuclear megaproject pathologies, economic controversies and varieties of socioeconomic appraisal" (TENUMECA), analitzarà l’experiència històrica i contemporània en megaprojectes del sector nuclear en cinc contextos polítics i institucionals diferents: Finlàndia, França, Espanya, el Regne Unit i l’Agència d’Energia Nuclear de l’OCDE.
 
Tenint en compte que la construcció d’un gran projecte com ara les autopistes, túnels, centrals nuclears, ponts, ports, dipòsits de residus radioactius, etc. sol generar controvèrsies i oposició ciutadana com a conseqüència de l’impacte econòmic, polític, mediambiental o social que produeixen, la recerca se centra en l’estudi de com aquestes controvèrsies poden contribuir a millorar l’avaluació de tals megaprojectes.
 
D’aquesta manera, TENUMECA podria "ajudar a millorar la interacció entre tots els actors socials, polítics i econòmics que intervenen en aquests processos".
 
Segons Lehtonen, el rendiment dels grans projectes respon a altres factors a part dels costos, el calendari o els objectius inicials. Comenta que "els projectes sempre produeixen conseqüències, positives i negatives, molts cops imprevistes, que no hi tenen res a veure i que no són considerades en una avaluació convencional".
 
Més informació
 
 
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.