Un projecte de la UB, Premi de Ciència Ciutadana 2024 de la Unió Europea

0
85

El projecte CoActuem per la salut mental s’ha endut el Premi Comunitats Digitals (20 000 EUR) per donar suport a comunitats, generar beneficis socials i fomentar una societat oberta i participativa mitjançant l’ús innovador de les tecnologies digitals. Es tracta d’una iniciativa impulsada pel grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona (UB) i la Federació Salut Mental Catalunya

«Aquest projecte permet als ciutadans exercir un paper actiu en una investigació, que repercuteix de forma directa a les seves vides i aprofita el poder de la tecnologia per incloure veus marginades com a participants actius en la transformació de l’atenció a la salut mental. En aquest cas, la tecnologia facilita la participació dels ciutadans en el desenvolupament d¿una estratègia personalitzada per l’assistència sanitària i la medicina».

CoActuem per la salut mental és pioner ja que ha creat el primer bot de conversa de ciència ciutadana a través l’aplicació Telegram com una eina de recerca al servei de la salut mental comunitària. Un total de 32 persones van escriure 222 microrelats, il·lustrats pel dibuixant Pau Badia, que es comparteixen a través del bot. D’aquesta manera, s’han donat a conèixer les seves vivències i perspectives individuals amb les persones que entren a l’assistent per participar en la recerca. Posteriorment, la informació recopilada s’interpreta a escala col·lectiva mitjançant la col·laboració d’una àmplia comunitat de professionals i organitzacions relacionades amb la salut mental. 

Una aproximació interdisciplinària a la salut mental

Aquesta eina de recerca es basa en la ciència social computacional, les ciències de la complexitat, les ciències socials i el món de les arts. Les dades i experiències generades no sols són una eina d’expressió per als participants sinó que creen evidència per detectar contextos socials que presentin poc suport per a les persones amb problemes de salut mental. Les xarxes de suport social són clau per millorar el benestar i la qualitat de vida, a més d’evitar l’exclusió social i prevenir les possibles recaigudes.

Els resultats es publicaran en el futur en revistes científiques que permetin conèixer millor les xarxes de suport social en salut mental.

Premis de Ciència Ciutadana 2024

Els Premis de Ciència Ciutadana de la UE, van néixer el 2023 amb l’objectiu de reconèixer les millors iniciatives en ciència ciutadana que ajuden a potenciar una societat pluralista, inclusiva i més sostenible a Europa amb la participació de la població. 

Els guanyadors d’aquest any van ser seleccionats entre un total de 288 candidatures per les activitats per afrontar reptes en els àmbits de la biodiversitat agrícola, la salut mental i la contaminació marina.

A banda de CoActuem per la salut mental, els altres dos premis se’ls han endut, d’una banda, el projecte INCREASE, que ha rebut el Gran Premi (60 000 EUR) pels seus esforços notables per promoure el coneixement sobre la conservació de llavors mitjançant l’apoderament de la societat civil i els ciutadans, sobretot en zones rurals. Per altra banda, el Premi a la Diversitat i la Col·laboració (20 000 EUR) ha estat per a SeaPaCS, un projecte en què s’examinaven les conseqüències de la contaminació marina per plàstics sobre la biodiversitat local a la ciutat costanera d’Anzio (Itàlia). 

Tota la informació sobre els premiats i el Premis de Ciència Ciutadana 2024 els trobaràs aquí

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.