Ascó (ACN).- La instal·lació d’un semàfor de regulació de la velocitat a la travessera de la carretera C-12b o l’aplicació d’un producte antilliscant a la zona pròxima a la plaça de l’Església són les propostes més votades pels 124 veïns d’Ascó (Ribera d’Ebre) que han participat en la primera consulta popular que organitza l’Ajuntament per decidir el destí de 200.000 euros de la partida d’inversions dels pressupostos de 2012. Durant quatre jornades, des de dijous fins aquest diumenge, els veïns podien escollir cinc de les 37 propostes sotmeses a votació. Amb els resultats, l’equip de govern prioritzarà les que puguin ser executades de forma més immediata, suposin major benefici i s’ajustin al pressupost màxim.
La consulta es va tancar amb 124 paperetes emeses: 118 vàlides, cinc nul·les i una en blanc. Les paperetes sumaven un total de 543 vots a propostes concretes. Amb 31 vots cadascuna, dues propostes van ser les que van obtenir més suport. D’una banda, la instal·lació d’un semàfor per reduir la velocitat dels cotxes a la travessera de la carretera C-12b, que ve de Camposines, així com en altres llocs on es produeixin excessos de velocitat. L’altra, també amb 31 vots, consisteix en "posar algun producte antilliscant per evitar relliscades a la plaça de l’Església, l’entrada de l’Ajuntament i al carrer del Riu".
L’alcalde d’Ascó, el convergent Rafael Vidal, ha valorat aquestes demandes com a "propostes lògiques". En el cas dels semàfors, ha recordat que per la travessera de la variant de l’Eix de l’Ebre hi circulen sovint vehicles "que no respecten els senyals de velocitat", fet que ha motivat la demanda dels veïns per instal·lar algun dispositiu que obligui a aturar-se als conductors si s’excedeixen. En el cas de l’antilliscant, Vidal ha recordat que s’han produït en el passat casos de persones que havien patit caigudes en aquests espais.
En tercera posició, amb 29 vots, els participant s en la consulta han plantejat "adequar un terreny municipal i equipar-lo per a la captació de grans empreses, aconseguint que s’implanti una central de biomassa. Amb 27, proposen implantar cursos de formació professional i col·locar un mirall en un carrer amb visibilitat reduïda per al trànsit. Amb 24, han empatat les propostes d’un pla d’energia verda mitjançant mini-aerogeneradors així com demanar a ADIF el tancament del perímetre de la via del tren per evitar accidents entre els nens.
Tot i l’ordre de prioritats que ha establert el resultat de la consulta, Vidal ha subratllat que la tasca de l’equip de govern, en la pròxima fase del procés, serà determinar les propostes "amb més predicament, que es resolguin de forma més immediata i aporti més beneficis la decisió i que tot plegat esgotin i no sobrepassin aquests 200.000 euros". De fet, segons ha reconegut l’alcalde, caldrà "quadrar" i decidir les que s’executen, perquè "totes juntes sumen molt més" que la quantitat establerta i, fins i tot, la referent a la central de biomassa, podria arribar a absorbir tot el pressupost. El grup de treball s’encarregarà de presentar la proposta final, que es presentarà en una sessió oberta als veïns a finals del mes de gener.
El procés participatiu va iniciar-se el passat mes d’octubre amb diverses sessions de debat obertes, i tots els veïns i veïnes han tingut l’oportunitat de fer propostes, que havien de complir les següents bases: havien de ser propostes legals, tècnicament i jurídicament viables, que fessin relació a competències municipals, que no sobrepassessin la quantitat de 200.000 euros i que no fessin referència a subvencions ni a política de personal. "En fem una valoració positiva per ser el primer any i la varietat i qualitat de les propostes", ha declarat Vidal, tot anunciant la intenció d’ampliar el pressupost participatiu -en aquesta ocasió un 10% del capítol d’inversions d’un pressupost consolidat de 13 milions d’euros- en el pròxims anys.