Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat un exercici, on s’ha simulat un vaixell de pesca amb una via d’aigua, un ferit i vessament d’hidrocarburs
Aquest matí s’ha fet un simulacre al port de Vilanova i la Geltrú organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb els sectors pesquer, nàutic i comercial.
En el simulacre s’han activat el plans d’autoprotecció i interior marítim del port i el Pla CAMCAT de la Generalitat, i s’ha treballat per comprovar la coordinació i la comunicació dels cossos operatius i d’emergència
L’exercici ha consistit en una embarcació pesquera amb un ferit a bord que ha entrat al port amb una via d’aigua no detectada que estava esgotant aigua amb hidrocarburs a les aigües interiors del port, provocant un supòsit de vessament que ha afectat a les dàrsenes comercial, esportiva i pesquera.
Amb aquest simulacre s’han posat a prova el Pla d’autoprotecció i el Pla interior marítim del port de Vilanova; i també s’ha pogut comprovar com s’integren aquests dos plans amb el Pla Especial d’Emergències per Contaminació d’Aigües Marines (CAMCAT) de la Generalitat. A la vegada, l’exercici ha servit per comprovar la comunicació i la coordinació entre els mitjans actuants.
Un cop detectat l’incident, el patró de l’embarcació pesquera ha donat l’avís a la Confraria de pescadors. Des de la Confraria han trucat al telèfon d’emergències 112 i al guardamolls del port. Aquest ha donat l’avís a la responsable territorial de Ports, als usuaris del port i al Cap de primers auxilis. Per la seva banda, la responsable territorial ha avisat al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, al Capità Marítim i a Gerència de Ports.
Durant l’exercici s’ha tancat preventivament l’accés a la bocana mitjançant barreres de contenció per confinar el vessament dins del port, i s’ha encerclat l’embarcació pesquera amb més barreres per contenir la fuita. En total s’ha disposat de barreres de contenció de Ports i dels concessionaris, embarcacions vàries per fer l’estesa, a més del material addicional per recollir l’hidrocarbur vessat en les aigües interiors del port.
La Policia Local de Vilanova també ha participat fent el control perimetral dels accessos al port.
El Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil conjuntament amb l’embarcació de Salvament Marítim i el remolcador del port han col·locat les barreres anticontaminació per confinar la bocana del port.
El Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS) ha comprovat el perímetre del vessament i la via d’aigua de l’embarcació.
Salvament Marítim ha portar el ferit des de l’embarcació fins al moll on ha estat atès pel Grup de primers auxilis.
Tècnics de Protecció Civil de la Generalitat dels serveis territorials de Barcelona i de la Operativa territorial han participat al simulacre com a observadors, juntament amb Ports de la Generalitat i Tècnics de Protecció Civil de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions com Ports de la Generalitat, tècnics de Protecció Civil de la Generalitat, Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Policia Local, Capità Marítim, Salvament Marítim (SASEMAR), Comandància de la Guàrdia Civil, Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS), Confraria de pescadors de Vilanova, Estivila, Sammer, Club Nàutic Vilanova i Marina Far Vilanova.