29.03.14 – BARCELONA • Barcelonès

Un total 65 municipis catalans se sumen a la ‘foscor solidària’ de l’Hora del Planeta

0
187

La iniciativa, promoguda per la fundació WWF, vol conscienciar sobre els efectes del canvi climàtic i l’excessiva despesa energètica

Monuments emblemàtics d’arreu de Catalunya, des de la Sagrada Família de Barcelona fins la Capçalera del Circ Romà de Tarragona, han quedat a les fosques durant una hora aquest dissabte al vespre en una nova edició de ‘l’Hora del Planeta’. Es tracta d’una iniciativa promoguda per la World Wide Fund for Nature (WWF), que vol conscienciar a autoritats, empreses i particulars sobre els efectes del canvi climàtic i l’excessiva despesa energètica. Aquesta acció, la de major abast que es fa a favor del medi ambient, s’ha dut a terme també a 260 municipis de l’estat espanyol i a centenars de ciutats d’arreu del món.
La primera vegada que es va fer ‘L’Hora del Planeta’ va ser l’1 de febrer del 2007, i durant tot aquest temps s’ha vist com cada any monuments tant coneguts com la Torre Eiffel de París, l’Òpera de Sidney, a Austràlia; l’Alhambra de Granada, el palau de Buckingham, a Londres o l’Empire State Building de Nova York quedaven a les fosques a dos quarts de nou del vespre, hora local. Els ciutadans també poden seguir aquesta acció des casa amb mesures com apagar tot els llums o no estar connectats a Internet fins dos quarts de deu de la nit. 
 
I després, canviar l’hora dels rellotges
 
L’apagada sostenible coincideix, la matinada d’aquest diumenge, amb el canvi horari d’estiu. En tocar les dues de la matinada s’hauran d’avançar els rellotges a  les tres. Segons l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), el canvi d’horari suposarà un estalvi de 30 MEUR -impostos inclosos- a Catalunya durant els set mesos que estarà en vigor. El 90% de l’estalvi que genera aquesta mesura es concentra en les llars. En aquest àmbit, el pes de la il·luminació sobre el conjunt del consum energètic és d’aproximadament el 7% del total. L’ICAEN estima que el canvi horari permetrà reduir fins a un 10,3% la despesa d’energia en l’enllumenat domèstic, de manera que l’estalvi se situarà entre els 11 i els 12 euros per llar.
 
La diferenciació entre l’horari d’estiu i el d’hivern es va iniciar l’any 1974 com a mesura d’estalvi davant de l’encariment del petroli i, per tant, de l’energia. Des de l’any 1980, la Comissió Europea es responsabilitza d’harmonitzar els canvis horaris a Europa.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.