El president de l’ACM celebra el quòrum i assegura que és "insòlit" aconseguir el suport de més del 90% dels municipis del país
Un total de 197 ajuntaments gironins han presentat la documentació per portar la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) davant el Tribunal Constitucional. El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha assegurat que els ajuntaments han fet els deures i s’han arremangat per frenar una llei que suposa un "atac" a l’autonomia local i una "recentralització" de competències. De fet, més del 90% dels municipis catalans s’han sumat al recurs d’inconstitucionalitat, que ara està en mans del Consell d’Estat perquè elabori un dictamen. "És insòlit que tants ajuntaments ens unim contra una llei", ha afirmat Buch.
Segons dades de l’ACM, 197 dels 221 municipis de la demarcació de Girona s’han sumat al recurs per portar la llei estatal davant el Tribunal Constitucional (TC). El president de l’ACM, Miquel Buch, ha assegurat que aquest quòrum demostra que es tracta d’una proposta que és "un clar atemptat a l’autonomia local" i, per tant, que envaeix competències municipals.
Buch ha presidit aquest dimecres el Consell d’alcaldes del Gironès i ha celebrat que a les comarques gironines hi hagi hagut una gran mobilització dels municipis per frenar la LRSAL. Al Gironès, 22 municipis han presentat la documentació per recórrer la llei, mentre que n’hi ha 58 de l’Alt Empordà, 32 del Baix Empordà, 11 de la Cerdanya, 18 de la Garrotxa, 11 del Pla de l’Estany, 19 del Ripollès, 22 de la Selva i 3 de la comarca d’Osona.
"Els ajuntaments ha han fet la feina per fer front a la llei, que és donant suport al recurs d’inconstitucionalitat", ha afirmat Buch que ha recordat que ara estan a l’espera del dictamen del Consell d’Estat com a pas previ per formalitzar el recurs als tribunals. "Tant suport demostra que és clarament una llei retrògrada i recentralista", ha exposat Buch.
En total, a Catalunya 803 ajuntaments han presentat la documentació per portar LRSAL al Constitucional, un 90,28% del total. En el cas de les comarques gironines el percentatge és lleugerament menor, poc més del 89,5%.