Tarragona (ACN).- Una auditoria elaborada pel RACC suspèn Tarragona en la gestió de les zones blaves. L’estudi conclou que un conductor triga 18 minuts a trobar plaça -quan el temps òptim màxim seria de 10 minuts- i acostuma a ser massa allunyada del seu destí -a més de 240 metres. La rotació mitjana és molt limitada, de només 3,5 vehicles per plaça al dia -el mínim recomanable és de 6. Com a factors positius hi ha la presència notable de parquímetres i que, ni que sigui lluny, s’acaba trobant plaça. Per fer aquesta auditoria s’han controlat 218 places del centre -un 16% del total, que és de 1.300- i s’han fet enquestes a 200 usuaris de les zones regulades en l’últim mes. La nota final del RACC és d’un 37,5 sobre 100.
L’auditoria de mobilitat feta pel RACC avalua l’aparcament regulat en superfície de la ciutat de Tarragona. Hi ha 1.300 places, però l’estudi ha pres, de mostra, unes 220 places, localitzades als carrers Prat de la Riba, Pere Martell, Col·legi dels Caputxins, Fortuny i Rambla Nova.
Controlant-ne el nivell d’ús i amb les opinions recollides en les enquestes telefòniques, s’han puntuat aspectes diversos englobats en tres blocs: el servei als conductors, a la resta d’usuaris i a la ciutat. La valoració global és significativament baixa, amb qüestions, tècniques i de gestió, millorables.
La pitjor nota se l’han emportat la baixa rotació dels vehicles i el temps que es destina a trobar plaça -dos factors que empitjoren en les zones no regulades o blanques. “La funció de la zona blava no es compleix”, ha declarat el responsable de mobilitat de la Fundació RACC, Xavier Abadia.
També la senyalització s’ha emportat un zero. A tall d’exemple, segons l’auditoria, a la Rambla Nova no hi ha panells informatius. Pel que fa als senyals pintats a terra, l’usuari considera que les places sempre haurien de quedar delimitades longitudinalment, i que fossin més amples.
“Ara hi ha places on és impossible aparcar”, ha dit Abadia. Treuen bona nota la garantia d’acabar trobant plaça, la proximitat dels parquímetres i la poca presència de vehicles aparcats il·legalment -en llocs no permesos. Hi ha zones, però, com ara la Imperial Tàrraco, on hi ha qui aparca per poca estona i no posa tiquet.
Altres usuaris opten per l’opció inversa, una picaresca també molt freqüent. Deixen passar el temps permès, que se’ls multi i es limiten a pagar els tres euros d’anul·lació de la sanció. Des del RACC també es destaca que les tarifes són poc eficients, tenint en compte els pàrquings i el transport públic.
A la ciutat, actualment, no hi ha cap punt de recàrrega per a vehicles elèctrics. “En general, no hi ha una política que promogui la mobilitat urbana més sostenible”, ha exposat Abadia, el qual, però, ha afegit que l’Ajuntament de Tarragona hi està treballant a través del Pla de mobilitat.
Les recomanacions del RACC
A partir d’aquí, el RACC recomana a l’Ajuntament de Tarragona que reordeni el disseny de les places d’estacionament regulat, definint les places de cordó i suprimint les que no compleixin les mesures mínimes per garantir la comoditat dels usuaris -de 5 metres de llarg per 2 d’amplada.
L’auditoria també conclou que cal afegir cartells indicatius d’inici i fi de la zona regulada allí on sigui necessari, indicar verticalment la presència dels parquímetres -els quals han d’estar tots a un màxim de 50 metres de qualsevol plaça d’aparcament-, i millorar el servei d’atenció al ciutadà.
Finalment, també proposa establir uns criteris tarifaris adequats entre la zona blava, l’estacionament públic i el transport públic, d’acord amb els objectius de cadascun d’ells. L’estudi no entra en si la zona blava és cara o no a Tarragona, però Abadia ha opinat que “és una ciutat barata”.