16.06.17 – MATARÓ • Maresme

Una campanya a Mataró aclareix dubtes sobre la recollida de trastos vells i demana la implicació dels veïns

0
372

Els ciutadans rebran a casa un fulletó sobre el servei i un imant amb el dia de recollida que toca al seu barri


La regidora Núria Moreno durant la presentació de la campanya. Foto: Ajuntament de Mataró.
La regidora de Via Pública, Núria Moreno, ha presentat aquest matí la nova campanya informativa i de sensibilització sobre el servei de recollida dels trastos vells, que es posa en marxa en els propers dies

La campanya incideix en quins són aquests residus, com i quan s’han de deixar al carrer per fer la recollida, i així millorar, entre tots, l’estat de neteja de la ciutat

La recollida de trastos vells és un servei municipal que facilita als ciutadans el lliurament d’objectes voluminosos, com mobles vells, andròmines, matalassos i electrodomèstics de gran volum. Els trastos vells es recullen un dia diferent de la setmana a cadascuna de les 6 zones en què s’ha dividit el nucli urbà. Els ciutadans els han de deixar davant del portal de casa, sense obstaculitzar el pas de vianants, la nit abans o fins a les 8 h del dia de recollida assignat.  
També es poden portar qualsevol dia de la setmana a les dues deixalleries fixes (carrer de Galícia, 140 o carrer de Francesc Layret, 74), i accedir així a bonificacions en la taxa d’escombraries. En el cas de les urbanitzacions i zones perifèriques cal utilitzar les deixalleries o trucar al telèfon del civisme (900 859 009) per concertar el dia i hora de la recollida al carrer. 
Actualment, només un 31% dels trastos vells recollits han estat dipositats al carrer el dia correcte per fer la recollida, fet que provoca un impacte important a la via pública, empitjora l’estat de neteja i obliga a destinar més hores de servei i vigilància per mantenir la ciutat neta.
 
Materials de campanya
La campanya consta de diferents elements comunicatius. En primer lloc, els veïns rebran a casa seva un fulletó que explica com es presta el servei i indica sobre el plànol de la ciutat quin dia es recull a cada zona, junt amb una carta que demana la seva col•laboració i un imant per recordar quan es fa la recollida al seu barri. S’han editat 47.000 fulletons. En el cas de les urbanitzacions i zones perifèriques s’ha imprès un díptic, del qual s’han editat 1.000 exemplars.
També es faran anuncis en premsa i publicacions digitals, s’instal•laran opis a les marquesines i, als centres cívics, es col•locaran elements corporis, a mida real, que reprodueixen trastos vells i recorden el dia de recollida al barri.
Quan un trasto vell es deixi al carrer el dia que no correspon, el personal del servei de recollida l’identificarà amb un adhesiu amb la frase “Avui això no toca” i indicant el dia correcte que es fa la recollida. D’aquesta manera es pretén sensibilitzar els veïns que no fer-ho bé és una manca de civisme i té repercussions per a la convivència.
La campanya té un cost de prop de 50.000 €, inversió que va a càrrec de l’Ajuntament però està incorporada dins del contracte del servei de recollida de residus i neteja viària, que va preveure un 1,5% per fer campanyes de sensibilització.

Pla d’acció per millorar la neteja de la ciutat
La campanya sobre la recollida de trastos vells forma part del pla d’acció de l’Ajuntament per millorar el servei de recollida de residus i neteja viària i de platges, adequar-lo a les necessitats de la ciutat, atacar l’incivisme i complir els objectius de recollida selectiva als quals obliga la normativa catalana en l’horitzó del 2020.
Algunes de les actuacions d’aquest pla d’acció ja s’han implantat, com la formació als operaris, la realització d’una enquesta ciutadana, el reforç del servei d’inspecció, les millores en la neteja del polígon Pla d’en Boet, l’increment del servei de neteja de les platges i l’increment del servei de recollida de la brossa orgànica. D’altres es posaran en marxa en els propers mesos, com la contractació d’agents de territori que faran d’enllaç entre la ciutadania i el servei gestor (Ajuntament i empresa encarregada de prestar-lo), i la posada en marxa d’una APP perquè els ciutadans comuniquin qualsevol situació anòmala sobre neteja. La comunicació de tot el pla d’acció s’ha adjudicat a Ton Aymemí.

Estudi sobre la percepció ciutadana
Una de les actuacions previstes al pla d’acció era l’encàrrec d’una enquesta ciutadana sobre la percepció del servei de recollida de residus i neteja. L’estudi l’ha fet l’empresa Ceres, especialitzada en investigació sociològica i de mercats, per encàrrec de l’Ajuntament, mitjançant un qüestionari telefònic a 1.301 persones que es va fer entre el 6 i el 24 de febrer.
Segons les conclusions, la manca de neteja viària és el primer problema percebut pels ciutadans, junt amb la manca de treball. La neteja es valora amb un 5,6 en una escala de 0 a 10. El centre, la platja i el passeig es perceben més nets que els barris i s’identifiquen tres factors que embruten: els gossos, la brutícia que tira la gent pel carrer i la brossa fora dels contenidors. El principal responsable percebut és la pròpia ciutadania, tot i que els enquestats també citen l’Ajuntament i l’empresa de recollida com a principals responsables.
La recollida dels residus rep una valoració acceptable (prop d’un 6,7) i hi ha una percepció majoritària de millora. L’estat i neteja de les illes dels contenidors és l’únic aspecte específic que té valoracions més baixes. El servei de recollida de trastos vells rep una valoració acceptable (7) però l’enquesta destaca que cal millorar la informació sobre el servei. 

Notícies relacionades:

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.