La trobada, organitzada per la Plataforma Multisectorial Contra la Morositat, posa d’exemple l’Ajuntament de la capital catalana davant polítics, empresaris i experts pel seu rigor en l’abonament de factures a 30 dies amb l’objectiu de garantir la liquiditat a les empreses.
Sònia Recasens assegura que complir amb els terminis de pagament establerts per la llei “permet que el crèdit flueixi i les empreses siguin més competitives, és la millor garantia per preservar els llocs de treball, i contribueix a preservar la solvència, l’estabilitat financera i la credibilitat de la institució”.
La Plataforma Multisectorial Contra la Morositat (PMcM) ha celebrat avui a la seu de la Comissió Europea a Madrid la seva II Cimera Político-Empresarial, que ha comptat amb una destacada representació institucional, empresaris i experts de diversos àmbits per abordar mesures que facin possible el compliment de la legislació vigent sobre morositat. Durant el transcurs de la jornada, Barcelona ha estat destacada com a exemple a seguir pel seu compromís de garantir el pagament de factures en un termini màxim de 30 dies, fet que beneficia directament la liquiditat i competitivitat de les empreses i l’activitat econòmica de la ciutat.
La tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens, ha destacat que aquest tipus de mesures “permeten que el crèdit flueixi i les empreses siguin més competitives, alhora que contribueixen a preservar la solvència, l’estabilitat financera i la credibilitat de la institució”, uns valors imprescindibles perquè Barcelona exerceixi de tractor econòmic del país. La tinent d’alcalde ha remarcat també que “és la millor garantia per preservar els llocs de treball”, tot recordant que “la morositat és una de les causes principals avui de tancament de les empreses”.
Recasens ha ressaltat el pas endavant que significa ampliar l’agilitat de pagament en les subcontractacions, un àmbit en el qual “Barcelona esdevé innovadora i pionera a tot l’Estat”. El control del compliment d’aquesta mesura, com ha explicat, es monitoritzarà conjuntament amb PIMEC a través d’una bústia de correu electrònic que permetrà a les empreses subcontractades sol•licitar informació sobre el període d’abonament de factures per part de l’Ajuntament als proveïdors, i també traslladar queixes sobre el termini en què l’adjudicatari està pagant les factures als subcontractats.
Per fer promoure que l’agilitat de pagament amb les empreses subcontractin sigui una realitat, l’Ajuntament va presentar el juliol passat una nova mesura per la qual requereix als seus proveïdors presentar una declaració jurada abans de formalitzar el contracte pel servei que correspongui. Amb aquest tràmit jurídic, inclòs en una nova clàusula específica dins els Plecs de Clàusules Generals, l’empresa es compromet a abonar les factures a les companyies que subcontractin en un termini també de 30 dies, i, en cas que no ho facin, l’Ajuntament pot arribar a contemplar la rescissió del contracte.
En la seva intervenció a la jornada, el president de la PMcM i secretari general de PIMEC, Antoni Cañete, ha elogiat els bons indicadors d’abonament de factures de la capital catalana als seus proveïdors –el mes de juny el termini de pagament mensual acumulat era de 27,7 dies–. A més, ha posat en valor que l’Ajuntament vetlli per estendre aquests terminis a les empreses subcontractades, de tal manera que la liquiditat arribi fins al final de tot de l’escala de l’economia productiva i se’n beneficiïn també les petites i mitjanes empreses. El secretari d’estat d’Administracions Públiques, Antonio Beteta, també s’ha referit a Barcelona com a referent d’administració que compleix amb els proveïdors.
La cimera de la PMcM ha tingut per objectiu promoure un pacte político-empresarial en intencions i compromisos per a reduir els terminis de pagament a Espanya. En aquest sentit, s’han formulat un conjunt de propostes entre les quals destaquen crear un règim sancionador per a dissuadir les empreses que endarrereixin els abonaments, i definir un mecanisme que asseguri que els contractistes paguin als seus subcontractats sota els terminis marcats per la llei, tal com ja fa Barcelona. Entre els ponents que han participat en la reunió contra la morositat destaquen el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro; el director general de l’Àrea d’Indústria de la Comissió Europea, Daniel Calleja, i els responsables d’Economia dels grups parlamentaris del Congrés dels Diputats, entre d’altres.