Monistrol de Montserrat (ACN).- Una cinquantena de famílies ha participat aquest dissabte a la jornada de portes obertes que ha organitzat l’Escolania de Montserrat. Les principals preocupacions dels pares s’han centrat en el procés d’adaptació dels alumnes a l’escola, a l’entorn i al règim d’internament i sobre les habilitats i el nivell que han de tenir els seus fills amb els instruments musicals. L’ACN ha seguit un dels escolans de cinquè, l’Arnau Godia, durant la visita a les instal·lacions del centre amb una de les famílies interessades. L’Arnau els ha explicat el seu dia a dia i ha respost a les preguntes que els anaven sorgint. La jornada ha acabat a la Basílica de Santa Maria on els escolans han cantat la Salve i el Virolai.
L’Escolania de Montserrat ha celebrat aquest dissabte la vuitena jornada de portes obertes especialment pensada per a nois que cursen de primer a tercer de Primària i les seves famílies. Des de la direcció del centre es recomana que el primer contacte amb l’Escolania es produeixi abans de tercer, ja que, com més aviat ho facin, abans se’ls pot oferir un seguiment i orientació musical més acurats que en un futur poden ser clau per aconseguir accedir a l’Escolania i formar part del conjunt coral de Montserrat.
Un dels escolans de cinquè, Arnau Godia, ha explicat que l’accés al centre passa per diverses proves de cant i alguna prova de convivència amb els que hauran de ser els seus companys. El prefecte G.Sergi d’Assis ha explicat que per entrar a l’Escolania de Montserrat és fonamental tenir "una veu sana". A més, els infants estudiaran, a banda del piano, la formació instrumental necessària per tocar un altre instrument.
Durant la visita d’aquest dissabte, els pares han pogut expressar les seves preguntes i mostrar les seves expectatives. Allò que ha preocupat més els pares ha girat entorn, sobretot, de qüestions d’adaptació al centre o si els seus fills podrien seguir tocant l’instrument que ja estan estudiant en l’actualitat. D’altra banda, segons el prefecte, el preu "no ha de ser un impediment" ja que la mensualitat té un cost de 400 euros, tot i que hi ha beques per aquells estudiants que tinguin problemes econòmics.
La mare d’en Miquel, la Meritxell, una de les famílies interessades, ha explicat que al seu fill, la idea d’anar-se a formant musicalment li agrada, "però té molts dubtes perquè haurà de deixar els companys de l’escola no va ara i trobar-ne d’altres". "Potser això és el que més el frena", afegeix. Segons la Meritxell, ella i el seu marit han volgut conèixer el centre de primera mà perquè "ens n’han parlat molt bé i donen un molt bon nivell de música".
Segons explica, la família de la Meritxell no és massa religiosa: "No, no ho som gaire, però això no ens importa", diu. Aquesta mare destaca que "pesa més la qualitat educativa i la música que no pas la qüestió religiosa". Amb tot, i en aquest sentit, el prefecte de l’Escolania ha assenyalat que cal que les famílies tinguin una "sensibilitat" religiosa.
Aquesta jornada de portes obertes haurà servit a molts dels alumnes per establir un primer contacte amb l’Escolania de Montserrat i, periòdicament, la relació entre aquells que volen accedir-hi i el centre s’anirà fent més estreta i es donaran petites col·laboracions o estades d’un dia al centre per tal d’observar si poden ser aptes o no.
Segons el prefecte, la relació amb la família "és molt directa" pel fet que l’estada dels escolans "és molt intensa". Els nois viuen sota un règim d’internament, que és optatiu, de diumenge a divendres amb un horari que contempla les classes ordinàries al matí i la formació musical a les tardes.
L’Escolania de Montserrat té un total de 142 alumnes entre els cursos de quart de Primària i segon d’ESO. La filosofia del centre situa el topall d’alumnes per classe a quinze. Per acabar la jornada, l’Escolania ha cantat un motet polifònic, la Salve Regina i el Virolai a la Basílica de Santa Maria.
Nous projectes i sortides internacionals
Durant la primera quinzena de març, l’Escolania, juntament amb la Capella de Música de Montserrat, amb l’acompanyament a l’orgue de Mercè Sanchís, enregistrarà un nou cd dirigit per Bernat Vivancos. El repertori del disc estarà format per peces musicades pel P. Àngel Rodamilans (1874-1936) a partir de textos de Jacint Verdaguer.
L’Escolania rep moltes peticions de concerts a Catalunya i a l’estranger. El curs 2010-2011, per exemple, va fer dues gires per Rússia i aquest curs el va començar amb una per Flandes i Alemanya. Al mes de gener l’Escolania va oferir un concert a Roma i entre l’11 i el 14 de maig els nois viatjaran a Mèze i Montpellier. A Catalunya, el 25 de maig actuaran a Tàrrega (Urgell), el 8 de juny a Taradell (Osona) i el 22 del mateix mes a Pineda de Mar (Maresme).