Una comunitat plural per fer front a la pobresa energètica

0
507

Les ciutats i les regions prenen la iniciativa quan es tracta d’acció climàtica. A Europa i arreu, autoritats locals i regionals estan construint xarxes per enfortir la seva cooperació, finançament i compartir bones pràctiques. El Pacte dels Alcaldes pel Clima i l’Energia és un clar exemple d’això: amb més de 7000 signants, mostra que les mesures implementades a nivell local importen, inspiren i contribueixen a l’agenda de solucions climàtiques globals.

Per tota Europa, els signants del Pacte dels Alcaldes implementen accions locals envers el clima i l’energia amb l’objectiu de proveir als seus ciutadans accés a energia segura, sostenible i assequible. Amb prop de l’11% de la població de la UE incapaç d’escalfar les seves llars a un preu assequible, garantir que la transició energètica contribueixi a protegir les llars vulnerables és una necessitat. Al tenir competències en àrees clau, des de buscar l’eficiència energètica dels edificis fins a proporcionar beneficis socials als ciutadans, les autoritats locals i regionals juguen un paper clau en la lluita contra la pobresa energètica.

El passat dimecres es va dur a terme una conferència en la que es van exposar les seves fites i perspectives al Comitè Europeu de les Regions, en el marc de la Setmana Europea de Ciutats i Regions.

Un membre del gabinet del Vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovic, va destacar que no hi ha un únic model per fer front a la pobresa energètica, ja que cada ciutat ha d’adaptar-se al context local. Tanmateix, reduir el consum energètic de les llars esdevé la manera més eficient de protegir els ciutadans en situació de risc. Alcaldes i representants electes d’autoritats locals d’Europa de l’Est van explicar com donen suport als propietaris per renovar els edificis i als llogaters per comprar estris més eficients energèticament. Alhora, pel Vicepresident de la regió autònoma de Kosice (Eslovàquia), Istvan Zacharias, la millor forma de millorar la situació de les llars més pobres és donant ajudes econòmiques per que paguin les factures energètiques.

Algunes ciutats estan també fent front a la pobresa energètica a través de generar energia local i escalfar els barris, així com facilitar l’accés a aquesta energia. Nous models de negoci com cooperatives energètiques locals, donen la iniciativa al ciutadà i aporten solucions energètiques més assequibles pels seus membres, tal i com es va mostrar amb l’exemple d’Energiris a Brussel·les, o els parcs eòlics de Cork, Irlanda. “Cal educació, però es profitós fomentar la sensibilització. Fer que les comunitats participin en els projectes és la millor manera perquè a la llarga tinguin èxit”, va dir Alan Coleman, regidor de Cork.

Per concloure la conferència, polítics locals van assenyalar els reptes als que van fer front en el terreny, i van debatre el tipus de suport que necessiten de la UE. A part de l’accés a finançament, van expressar la necessitat de fomentar el feedback amb altres ciutats implicades. La comunitat del Pacte dels Alcaldes va ser realçada com a mitjà per compartir idees i solucions locals úniques per combatre la pobresa energètica. 

*A text from the Covenant of Mayors.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.