Una connexió marítima d’hidrogen verd unirà Barcelona amb Marsella

0
16

  • La Comissió Europea inverteix més de 28 milions d’euros al projecte BarMar que permetrà exportar hidrogen verd produit a Espanya i Portugal a la resta d’Europa.
  • És un dels 41 projectes transfronterers d’infraestructures energètiques seleccionats pel Mecanisme Connectar Europa (CEF), que compta amb un pressupost total de 1.250 milions d’euros.

BarMar és un projecte que inclou la construcció d’una connexió marítima d’hidrogen de 450 km que unirà Barcelona (Espanya) amb el hub industrial de Fos-sur-Mer, a prop de Marsella (França). Aquesta connexió serà clau per a l’exportació d’hidrogen produït a Portugal i Espanya, a partir de fonts renovables (concretament, d’energia solar i eòlica) a costos competitius, a França, la xarxa troncal d’hidrogen de la qual connectarà amb la infraestructura d’hidrogen alemanya i de la resta del nord-oest d’Europa. 

Impulsat pels governs d’Espanya i França, el projecte BarMar està promogut per Enagás per la part espanyola, i GRTgaz i Terega per la francesa. L’ajut financer màxim de la UE per BarMar és de més de 28 M €

La Comissió destinarà gairebé 1.250 milions d’euros en subvencions del Mecanisme Connectar Europa (CEF) a 41 projectes transfronterers d’infraestructures energètiques, que han obtingut l’estatus de Projectes d’Interès Comú i Projectes d’Interès Mutu el 2024 en virtut del marc polític de les Xarxes Transeuropees d’Energia (TEN-E per les sigles en anglès). 

Es tracta de la convocatòria de propostes més gran de l’actual programa CEF Energy, tant pel que fa a les sol·licituds rebudes com al finançament atorgat, i va més enllà del pressupost indicatiu inicial de la convocatòria de 850 milions d’euros. També és la primera convocatòria d’acord amb el Reglament TEN-E revisat que inclou projectes d’hidrogen i xarxes d’electricitat offshore. 

Tal com subratlla l’informe Draghi, aquestes inversions transfrontereres en infraestructures energètiques són clau per garantir la competitivitat d’Europa. Contribuiran als objectius de la UE d’integrar els mercats energètics i descarbonitzar el sistema energètic. 

Per ajudar a descarbonitzar la indústria de la UE, la infraestructura d’hidrogen es beneficiarà de subvencions per a 21 estudis de desenvolupament per un import superior a 250 milions d’euros. Ajudarà a pal·liar els riscos d’inversió associats a aquest mercat naixent i complementarà el marc polític d’hidrogen introduït en el paquet de mercat d’hidrogen i gas descarbonitzat, per exemple, amb el projecte BarMar-H2med entre Espanya i França

Següents passos 

Aquesta decisió segueix la convocatòria de finançament del CEF de 2024. Després de l’avaluació de les sol·licituds per part de la Comissió, els estats membres van donar un vot positiu a la proposta de la Comissió després del Comitè de Coordinació del CEF del 28 de gener de 2025. Després d’aquesta votació positiva, es farà l’adopció formal de la decisió d’adjudicació en les properes setmanes. A continuació, l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient (CINEA) elaborarà convenis de subvenció amb els beneficiaris. La propera convocatòria de propostes de CEF Energy per a infraestructures energètiques està prevista per al 2025.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.