Com poden les ciutats descarbonitzar la seva calefacció alhora que garanteixen l’equitat? Submergeix-te amb nosaltres en solucions pràctiques i estratègies que configuren el futur de la calefacció sostenible, provinents de Viena, La Haia i Utrecht, presentades al nostre recent taller a Viena.
Una eliminació justa del gas: polítiques i prioritats
La transició del gas requereix mecanismes sòlids per crear palanquejament en sectors com ara els preus de l’energia, les lleis dels inquilins i els permisos. Assegurar la coherència de la legislació i les polítiques a nivell nacional és essencial per mantenir l’equitat i l’efectivitat en les reformes de la calefacció urbana.
Els sistemes de subvencions dirigits a col·lectius de baixos ingressos són un pas crucial. Per exemple, els programes destinats a informar les llars amb ajuda estatal sobre el suport a la renovació energètica demostren com els subsidis basats en la precisió poden fer front a la pobresa energètica.
Solucions integrades per a sistemes energètics urbans
La descarbonització de la calefacció urbana és més que calor. Demana un enfocament holístic, integrant l’emmagatzematge d’energia i solucions multifuncionals com els sistemes de refrigeració mitjançant bombes de calor. Anar més enllà d’un enfocament només de calefacció permet a les ciutats construir ecosistemes energètics resilients. El pla de calefacció de Viena 2040 estableix un exemple convincent d’aquesta integració. Amb l’exploració de solucions d’energia renovable per a xarxes de calefacció urbana (DH) en centres urbans densos i sistemes d’energies renovables (FER) a les zones suburbanes, la ciutat està preparant el camí per a una transformació integral.
Canviar la narrativa: de la tecnologia a la comoditat
L’èxit de les transicions energètiques depèn de l’acceptació pública. És més probable que les persones acceptin el canvi quan s’alinea amb els seus valors i estil de vida quotidians. Canviar l’atenció de l’argot tècnic a resultats relacionats, com ara “confort” i “qualitat de vida”, ajuda els ciutadans a veure els beneficis tangibles de la transició a la calefacció sostenible.
Ciutats com La Haia han introduït una eina en línia transparent i fàcil d’utilitzar que guia els residents sobre les opcions de calefacció més adequades per a les seves llars. Aquestes iniciatives apoderen els ciutadans alhora que fomenten la confiança en el procés de transició.
Les ciutats com a pioneres: enfocaments localitzats i de baix a dalt
Les ciutats estan a l’avantguarda de les transformacions de la calefacció. A Bèlgica, els marcs locals de preus de l’energia inspiren la replicació nacional, il·lustrant com les estratègies de baix a dalt poden impulsar el canvi sistèmic.
La iniciativa de Viena “100 projects phasing out gas” és una altra prova de la importància de l’acció local. Mitjançant la readaptació d’edificis que depenen del gas amb sistemes d’energia renovable, com ara bombes de calor, biomassa i solucions innovadores d’energia d’aigües residuals, el programa no només accelera la transició, sinó que també identifica barreres i solucions clau per a l’escalabilitat. Cada projecte és una lliçó i un pas més a prop d’una ciutat sense gas.
El taller es va combinar amb una visita d’estudi grupal als projectes emblemàtics dels ‘100 projectes phasing out gas’: mireu el vídeo i les entrevistes aquí.
Creació de capacitat de canvi
La transformació dels sistemes de calefacció urbà requereix recursos: econòmics, humans i institucionals. Les inversions a nivell nacional i de la UE són essencials per millorar les infraestructures i implementar reformes d’edificis a gran escala, ja que les ciutats no poden assumir aquesta càrrega soles.
Viena mostra el que és possible amb un fort suport financer: les subvencions del 75% per a la renovació d’edificis han permès un avenç significatiu. No obstant això, hi ha mancances en el finançament per a inversions més àmplies, cosa que subratlla la necessitat d’un suport sostingut a nivells de govern més alts.
Guanyant cors i ments
Un dels majors obstacles és persuadir els residents perquè canviïn dels sistemes basats en gas. La comunicació i l’educació són fonamentals. Tal com va deixar clar el taller, el camí cap a la descarbonització està pavimentat no només amb polítiques i tecnologies, sinó també amb històries: històries de comoditat, empoderament i progrés compartit.