07.09.11 – SOLSONA • Solsonès

Una exposició mostra quinze projectes urbanístics que podrien haver canviat Solsona

0
448

Solsona (ACN).- L’exposició ‘La ciutat projectada’, que es pot veure al Consell Comarcal del Solsonès, mostra quinze projectes urbanístics del segle XX que haurien modificat substancialment la ciutat de Solsona. El director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, ha explicat a l’ACN que l’exposició és “un exercici entre la realitat actual i la ciutat que podria haver estat”. Entre els projectes que es descriuen, hi ha una caserna de la Guàrdia Civil que s’hauria construït davant la catedral, a més d’una plaça de toros, un edifici de tretze plantes a l’entrada de Solsona o, fins i tot, un casino. Els projectes es divideixen entre equipaments, espai públic i habitatge.

L’arribada d’immigrants de l’Estat cap a Catalunya als anys cinquanta va fer que l’Ajuntament de Solsona decidís substituir els habitatges unifamiliars adossats d’una sola planta, que ja s’havien començat a construir, per blocs uniformes de pisos reduïts. Aquest és un dels projectes més recents que es poden veure a l’exposició ‘La ciutat projectada’ del Consell Comarcal del Solsonès.

La mostra exposa quinze projectes urbanístics que, d’haver-se construït, haurien canviat la fisonomia de la ciutat de Solsona. Segons el director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, Jordi Torner, “aquest viatge al passat que no ha existit aporta un atractiu especial a l’exposició”.

Entre els projectes urbanístics, hi ha un Monument dels Caiguts que no es va arribar a construir mai. Aquesta iniciativa fou impulsada en la postguerra per l’Ajuntament, i s’emmarcava en el procés d’enaltiment de l’alçament militar feixista i del record als màrtirs del bàndol guanyador.

El monument tenia un cost de 10.000 pessetes que haurien sufragat els ajuntaments del Solsonès amb una aportació de 500 pessetes cadascun, i consistia en una làpida de pedra amb una gran creu gravada i la inscripció ‘Caídos por Dios y por Espanya. Presente’, juntament amb els noms dels qui havien mort. El projecte també preveia la instal·lació de vuit bancs a la plaça i una barana de ferro, a més a més d’un petit estany d’aigua.

El monument, però, no va tenir continuïtat i, més tard, l’Ajuntament va fer construir un monòlit al carrer de Sant Agustí, al lloc on van ser afusellades set persones pels republicans en retirada. El que sí es va construir és una escultura de pedra que reconeix el paper de les masies del Solsonès en l’acolliment dels fugitius durant la guerra.

‘La ciutat projectada’ també exposa el projecte de construcció d’un edifici de tretze plantes a l’entrada de Solsona que, segons Torner, “hauria canviat molt la visió de la ciutat”. El projecte s’emmarca en els anys 70 i mostra com la idea de progrés estava estretament relacionada al creixement.

Els responsables de l’exposició  han col·locat una taula de dibuix a la sala perquè els visitants “dibuixin la ciutat que els hi agradaria”. De moment, entre els dibuixos s’hi poden veure espais amb zones verdes i alguna piscina coberta, un dels projectes pendents de l’actual ajuntament.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.