18.03.13 – LLEIDA • Segrià

Una moció del PP sobre el túnel de la Bonaigua marca el ple de la Diputació de Lleida i indigna l’equip de govern

0
369

El president de l’ens, Joan Reñé, qualifica la proposta de "populista i deslleial" i recorda el compromís del Govern per implementar sistemes antiallaus


El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, amb els quatre vicepresidents de l’ens, durant el ple del mes de març.
El debat sobre una moció presentada pel grup del PP per reclamar al Govern l’establiment d’un calendari i una partida en els pressupostos per al 2013 per a l’inici de la construcció del túnel de la Bonaigua ha protagonitzat el ple de la Diputació de Lleida d’aquest dilluns. El president de l’ens, Joan Reñé, ha volgut deixar clar el suport de "tots els diputats" al projecte del túnel i ha mostrat la seva "indignació i decepció" per la proposta del PP, que ha qualificat de "populista i deslleial amb la resta de diputats i amb els ciutadans". Així, ha recordat el compromís de Territori i Sostenibilitat d’invertir 5,5 milions d’euros per implementar sistemes antiallaus tot i la situació de les finances de la Generalitat. La resta de grups també han criticat la moció popular, que no ha prosperat.
La Diputació de Lleida ha rebutjat una moció presentada pel Partit Popular instant l’ens a demanar al Govern l’establiment de terminis i una partida pressupostària dins els pressupostos de la Generalitat per al 2013 per a l’inici del projecte del túnel de la Bonaigua. Durant el debat del text, la resta de grups han criticat el text popular en considerar-lo "oportunista" per voler aprofitar que aquest hivern el Port de la Bonaigua ha estat tancat una quarantena de dies, situació que el diputat de CDA, Pau Perdices, ha qualificat d"’excepcional", ja que ha estat la "major innivació dels darrers 50 anys". 
Notablement enutjat, el president de la Diputació, Joan Reñé, així com la resta de l’equip de govern de la Diputació, ha manifestat la seva "indignació" i "decepció" per la moció presentada pel PP en entendre que era una proposta "demagògica, populista, deselleial i que buscava confondre la ciutadania". Així, ha expressat el suport de "tots els diputats" de l’ens al projecte de construcció del túnel, "que seguim reclamant", tot i reconèixer la situació de les finances de la Generalitat. En aquest sentit, ha remarcat el treball i consens institucional promogut des de la Diputació de Lleida per aconseguir que Territori i Sostenibilitat inverteixi "en moments com els actuals" 5,5 milions d’euros per implementar sistemes antiallaus al Port de la Bonaigua. Reñé, que ha expressat el seu compromís de cercar consensos a l’ens, ha instat els populars perquè a partir d’ara deixin de presentar "mocions trampa com aquesta i que no porten enlloc".  

El portaveu del PP, Salvador Puy, ha criticat que tot i les reclamacions del territori i de diferents administracions en els darrers anys "no s’hagi fet res encara" per la construcció del túnel de la Bonaigua, obra que ha qualificat de "primer ordre" pel territori i ha qualificat de "pedaç" la inversió que preveu fer el Govern per minimitzar els efectes de les allaus a la C-28. Perdices ha defensat com a "eficients" les mesures proposades i ha explicat que tot que es construeixi el túnel aquests sistemes antiallaus als accessos també són necessaris per garantir les comunicacions entre l’Aran i el Pallars. Així mateix, Reñé i Puy també s’han intercanviat retrets, un pels incompliments d’inversions de l’Estat a Catalunya, mentre Puy ha criticat les prioritats de la Generalitat en matèria d’inversions amb infraestructures com ara l’Aeroport d’Alguaire.
El portaveu d’ERC, Jaume Gilabert, també ha carregat contra els incompliments de l’Estat tot reconeixent que, per aquest motiu, el Govern avui per avui no pot assumir una inversió d’aquestes característiques, ja que la construcció del túnel de la Bonaigua suposa un cost d’uns 200 milions d’euros. El PSC ha defensat la infraestructura però s’ha abstingut en la moció i n’ha demanat la retirada en entendre que abans que demanar una partida per aquesta obra es pensi quines són aquelles infraestructures més necessàries i prioritàries per les comarques de Lleida. Finalment, la moció, que no ha prosperat, només ha rebut el suport del PP, l’abstenció del PSC així com els vots contraris de CiU, CDA i ERC.
"Conflicte de competències" per la gestió pública de l’aigua 
Altrament, el ple de la Diputació ha aprovat amb els vots de tots els grups menys el PP una moció per reclamar a Estat i Generalitat que resolguin el "conflicte de competències" que pateixen els municipis i ciutadans lleidatans "amb un excés de tributs" pel pagament del cànon de control d’abocaments, per part de l’Estat, i del cànon de l’aigua, per part de la Generalitat.  La moció presentada inicialment pel PSC ha rebut també el suport de CiU, CDA i ERC després que els socialistes accedissin a modificar l’expressió "doble imposició", proposada inicialment, per "conflicte de competències" en entendre que tot i que ambdós gravàmens fan referència a la gestió pública de l’aigua i a qüestions similars, un s’adreça als ajuntaments i l’altre als ciutadans. En aquest sentit, Reñé ha ofert el suport jurídic de la Diputació als consistoris que han decidit recórrer contra el cànon d’abocament que ara els reclama la CHE, després que l’ACA hagi deixat de pagar-lo en nom dels consistoris arran d’una sentència del Tribunal Suprem que va determinar que els dos cànons graven fets imposables diferents i poden coexistir.  
En contra del tancament de les corresponsalies de TV3 al Pirineu   
També tots els grups menys el PP han donat llum verda a una moció en contra de la rescissió dels contractes de TV3 amb les productores del Pirineu, Terres de l’Ebre i Catalunya del Nord i demanant a la direcció de l’ens públic que reconsideri la decisió "per una major cohesió nacional i territorial" i restitueixi el servei. ERC i PSC han defensat la presència física al territori per tal de garantir el servei a les comarques pirinenques.                
La Diputació aporta 28,7 MEUR al PUOSC 
El ple ha aprovat el conveni de col·laboració entre el Departament de Governació i Relacions Institucionals, el Departament d’Economia i Coneixement i la Diputació de Lleida per al finançament del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2013-2016. Aquest conveni estableix que l’aportació prevista per la corporació al finançament del PUOSC 2013-2016 és de 28.726.516 euros, dels quals 15.726.516 euros es destinen a la línia d’inversions, reparacions, manteniment i conservació, segons Reñé.   
La Diputació de Lleida ha compensat aquests 16 milions d’euros que va avançar a la Generalitat al març del 2012 en el marc del conveni que van signar el Govern i les diputacions pel desenvolupament del Pla Extraordinari d’Assistència Financera Local. Aquest conveni va servir per avançar els pagaments que els diferents departaments de la Generalitat acumulaven amb els municipis. A aquests 16 milions d’euros s’han de sumar els 13 milions d’euros corresponents al programa específic i que per primera vegada destinarà gairebé la meitat del pressupost a finançar la despesa corrent dels ajuntaments. En concret, destinarà fins a 6 milions d’euros a cobrir despesa ordinària si així ho sol·liciten els ajuntaments. La resta es destinarà a inversions per consistoris i Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) i un milió més es destinarà als consells comarcals pel manteniment de camins.   
En l’àmbit de Salut Pública, el ple ha aprovat el conveni de col·laboració entre el Departament de Benestar Social i Família i la Diputació mitjançant el qual aquesta institució incrementa en 100.000 euros, fins els 340.000 en total, l’aportació que fa als consells comarcals en concepte d’ajuts d’urgència i teleassistència durant aquest 2013.   El plenari corresponent al mes de març també ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Diputació i els consells comarcals, en matèria de cooperació i assistència municipal i la ratificació de l’adhesió de la Diputació de Lleida com a membre de l’Associació XARXASOST, i aprovació dels Estatuts que conformen el seu règim jurídic. 
En el transcurs del ple també s’ha donat llum verda al reconeixement de crèdits de l’exercici 2012, de la Diputació de Lleida i dels seus organismes autònoms dependents i al pla de control financer corresponent a l’exercici 2013. Finalment, el ple també ha acceptat la delegació efectuada a l’Organisme Autònom de Recaptació de Tributs Locals de la Diputació de Lleida pels ajuntaments de Cervià de les Garrigues, Camarasa, Tarrés, Vallfogona de Balaguer i Llavorsí de les facultats en matèria de gestió i recaptació de l’impost sobre vehicles detracció mecànica.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.