19.02.13 – BARCELONA • Barcelonès

Una plataforma denuncia a la Fiscalia anticorrupció presumptes delictes d’Agbar, l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana

0
340

Aigua és Vida denuncia que en els últims dos anys ha intentat aclarir l’adjudicació del servei d’aigua sense rebre cap resposta 

La Plataforma ‘Aigua és Vida’ ha presentat aquest dimarts a la Fiscalia anticorrupció un informe amb indicis de presumpta prevaricació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com una suposada apropiació indeguda per part de l’empresa privada privada Agbar. En una roda de premsa aquest dimarts els portaveus de la Plataforma han explicat que a finals de 2010 una sentència judicial va posar damunt de la taula que entre Agbar i l’administració "ni hi ha adjudicació del servei ni hi ha contracte", és a dir, que "l’actuació d’Agbar en tant que concessionària del servei és una actuació il·legítima" i, per tant, "el preu és il·legal", han argumentat.
 
La sentència posava en entredit l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el lucre indegut d’Aigües de Barcelona pagat per tots els ciutadans i qüestionava que els governants estiguessin vetllant per l’interès general de la ciutadania i vetllessin pels serveis púbics d’aigua, que són garantia dels drets fonamentals. La sentència constatava que "ens trobem davant una fallida generalitzada de les garanties procedimentals que assisteixen als usuaris del servei". 
 
La Plataforma denuncia que en els últims dos anys no han pogut aclarir la situació, sense rebre cap resposta. El maig del 2011 la Plataforma va iniciar una ronda de consultes amb tots els partits per tal de saber la seva postura davant la sentència a les portes d’unes eleccions municipals, però asseguren que es van trobar "des de contradiccions a desconeixement absolut". "Això sí, tots ells van acordar facilitar-nos tots la documentació referent a la concessió d’Agbar a Barcelona", apunten de s la plataforma, que posteriorment va fer arribar una carta al consistori demanant la documentació i els van remetre a l’AMB, sense rebre mai la documentació.
 
Els portaveus expliquen que la primera resposta que van rebre va ser la intenció de l’AMB de crear una societat empresarial mixta que gestionés el servei d’abastament i sanejament, el juliol de 2012. "Un procés improcedent, que no només no clarifica la situació contractual d’Agbar a l’AMB, sinó tot el contrari", segons consideren. "Envaeix competències de la Generalitat i els municipis, es licita sense concessió pública i es fa una valoració d’actius que és una aberració, entre altres", denuncia la Plataforma, que reitera que és "un procés que sense cap mena de dubte evidencia la situació de total anormalitat que viuen pràcticament tots els municipis de l’Àrea Metropolitana abastits per Agbar".
 
La Plataforma assegura que després d’haver intentat dialogar amb l’Ajuntament de Barcelona i després d’haver esgotat tots els camins d’interlocució amb l’AMB no han aconseguit "ni una sola prova que acrediti la gestió duta a terme per Agbar a Barcelona". Creuen que Agbar podria haver estat operant sense permisos durant desenes d’anys "amb la total connivència i supeditació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana" i que podrien existir presumptes delictes penals. Per aquest motiu, han presentat aquest dimarts un informe a la Fiscalia Anticorrupció amb indicis de prevaricació de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, així com una suposada apropiació indeguda per part de l’empresa privada Agbar.
 
També, han iniciat un recollida de signatures per Internet per esclarir la situació de la gestió de l’aigua i "acabar amb la possible corrupció vinculada a una necessitat bàsica com l’aigua". "Necessitem convertir el silenci de les administracions en un crit ciutadà", sentencien.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.