Aquesta iniciativa, impulsada per l’Associació Agroecològica Can Feliu, compta amb la participació de l’Ajuntament de Rubí i de l’Obra Social “la Caixa”
Aquest dilluns, representants de l’Ajuntament i de l’Obra Social “la Caixa” han visitat els horts socials de Can Feliu.
L’alcaldessa de la ciutat, Ana María Martínez, i la regidora de Serveis a les Persones, Marta Garcia, han visitat aquest dilluns els horts socials que gestiona l’Associació Agroecològica Can Feliu. El projecte, batejat amb el nom d’EcoBodum, va néixer en el si de l’Assemblea d’Aturats de Rubí amb l’objectiu d’oferir una alternativa laboral a persones desocupades majors de 45 anys i de llarga durada de la ciutat.
Aquesta iniciativa, que vol consolidar un espai formatiu, terapèutic i d’inserció sociolaboral, es va posar en marxa gràcies a la cessió d’uns terrenys de 4,4 hectàrees a Can Feliu per part del seu propietari. El projecte ha comptat amb el suport de l’Ajuntament, que va oferir a l’associació assessorament empresarial i formació, així com la gestió d’una subvenció per a l’adquisició d’eines. EcoBodum també ha rebut una aportació econòmica de “la Caixa”, amb la qual s’ha pogut sufragar la construcció d’un pou.
L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha expressat la satisfacció del consistori pel fet que “aquest projecte tiri endavant gràcies a l’Assemblea d’Aturats i a l’Associació Agroecològica Can Feliu. Ha estat la seva capacitat d’imaginar i de voler tirar endavant un projecte basat en els productes ecològics i la proximitat el que segurament ha estat la clau de l’èxit d’aquest projecte”. Martínez també ha recordat que l’Ajuntament no és l’únic que reconeix el valor d’aquesta iniciativa. I és que la setmana passada, EcoBodum va ser guardonat amb un dels premis del Concurs d’idees innovadores per a reptes socials que organitza el Consell Comarcal del Vallès Occidental.
La creació d’ocupació és una absoluta prioritat per al govern municipal. Per aquest motiu “hem intentat ajudar l’Associació Agroecològica Can Feliu dins les nostres possibilitats com a administració”, ha assegurat l’alcaldessa. Així, se’ls ha ofert assessorament des del Servei de Creació d’Empreses de l’OSE i des de Serveis Socials, s’ha ofert formació als integrants del projecte a través de l’entitat ARREU, s’ha gestionat una subvenció per a l’adquisició de les eines necessàries per desenvolupar la feina i s’ha mediat amb l’Obra Social “la Caixa” per poder aconseguir els diners necessaris per a la construcció del pou, molt necessari per a la feina que realitzen.
“la Caixa” ha aportat 12.995 euros al projecte. Segons Inés Jiménez, directora de l’àrea de negoci Sant Cugat-Rubí-Cerdanyola-Ripollet de "la Caixa", “aquest és un projecte d’integració, de reinserció ?aquests últims anys de crisi són els projectes en què hem centrat molt la nostra ajuda? i que pot ser sostenible per si mateix. El continuarem ajudant i segur que hi haurà futures col·laboracions”.
Per la seva banda, Maria Marín, presidenta de l’Associació Agroecològica Can Feliu, ha agraït la col·laboració tant de l’Ajuntament com de l’Obra Social “la Caixa”, així com del propietari dels terrenys, que els ha cedit 4,4 ha de terra. Marín ha explicat que ara estan esperant que el camp doni els seus fruits per poder comercialitzar els productes que conreen, tots ells ecològics i de proximitat. “De mica en mica anirem introduint les cistelles i també treballarem el tema dels càterings, però ara anem pas a pas”. La presidenta de l’entitat també ha assegurat que la construcció del pou els ha suposat “la vida, ens ho ha donat tot”. L’Associació Agroecològica Can Feliu té diversos projectes de futur, com ara el conreu de plantes aromàtiques o les manufactures, com ara la producció de mel o d’ous, entre d’altres.
“Aquest és un projecte ?com ha explicat l’alcaldessa? que no només ajuda a crear ocupació sinó que a més promou la recuperació de l’activitat agrícola, que va ser tan important a Rubí”.
Suport a diversos projectes
L’Obra Social “la Caixa” ha apostat un any més per renovar el seu compromís social oferint suport als projectes solidaris que pretenen donar resposta a les necessitats emergents de la nostra societat. L’entitat ha destinat un pressupost de 500 milions d’euros a aquestes iniciatives, la mateixa xifra invertida els darrers 7 anys.
A Rubí, a banda del projecte EcoBodum de l’Associació Agroecològica Can Feliu, l’Obra Social “la Caixa” també ha destinat 32.000 euros a diferents iniciatives de caràcter socioassistencial, educatiu i d’inserció laboral de diverses entitats, com ara la Fundació AVAN Amics de la Neurologia, l’AMPA de l’Escola d’Educació Especial de Ca n’Oriol, l’Associació de Solidaritat i Ajuda Veïnal (ASAV) o la Fundació Clariana, entre d’altres.
Entre els àmbits prioritaris d’actuació de la Fundació Bancària ”la Caixa” destaca el de l’acció social i assistencial, a la qual es destinen 336 milions dels 500 pressupostats. El segueixen l’apartat cultural, que aglutina el 13,5% (67 milions); els programes de ciència i medi ambient, que absorbeixen l’11,2% (56 milions), i el suport a l’educació i la recerca, que suposa el 8,2% (41 milions d’euros).