17.07.13 – HOSPITALET DE LLOBREGAT • Barcelonès

Una vintena d’entitats socials i partits polítics signen el Pacte Democràtic de l’Hospitalet pel Dret a Decidir

0
401

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP van impulsar fa un mes i mig l’elaboració de la declaració, a la qual finalment no s’hi ha sumat el PSC

Una vintena d’entitats socials, sindicats i grups polítics signaran demà dijous en un acte al centre l’Harmonia el Pacte Democràtic de l’Hospitalet pel Dret a Decidir. La declaració va ser impulsada fa un mes i mig per la majoria dels grups municipals que s’han posicionat a favor de celebrar un referèndum, CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, i durant bona part de la negociació del text s’hi va sumar també el grup municipal del PSC qui, malgrat tenir un document pràcticament consensuat, finalment ha declinat sumar-se al pacte. El text reconeix que “Catalunya és una nació i com a tal, té dret a decidir lliurement el seu destí” i recull el compromís dels signants de treballar pel dret a l’autodeterminació.
 
La declaració es va començar a cuinar en reunions internes entre els principals partits polítics presents a l’Hospitalet que estan a favor del dret a decidir. CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP i fins i tot el PSC han estat les darreres setmanes treballant en un text consensuat per recollir la voluntat d’una part de la població de l’Hospitalet que defensa el dret de Catalunya a decidir sobre el seu futur. 
 
“Vam creure la necessitat de signar el pacte perquè l’Hospitalet és una de les poblacions de l’àrea metropolitana més difícils, on el dret a decidir té una cabuda una mica inferior a d’altres municipis”, ha explicat a l’ACN, Jordi Monrós, regidor de CiU a l’Ajuntament de l’Hospitalet. I perquè volem deixar clar que “l’Hospitalet, també està per aquesta qüestió”, afegeix.
 
També des d’ICV, el regidor Lluís Esteve, destaca que la signatura del pacte suposa “reconèixer que el dret a decidir és un exercici plenament democràtic i que per tant Catalunya ha de poder decidir el seu futur”, un futur que passa tant per la vessant política com també i molt important, afegeix, per la seva vessant social perquè “el que aquest procés no pot fer, és trencar el país”, afirma.
 
Precisament per buscar sumar el màxim de veus possibles, el pacte es va obrir a totes les forces polítiques que defensen la celebració d’un referèndum, també el PSC, i al conjunt d’entitats socials i sindicats del municipi que hi estan a favor. I és per aquest mateix motiu, en canvi, que no s’hi va convidar ni al PP ni a Ciutadans de l’Hospitalet. 
 
La no adhesió final del PSC
 
La iniciativa es va iniciar fa aproximadament un mes i mig i pràcticament des del començament, coincideixen tots dos regidors, va comptar amb la participació del grup municipal del PSC amb qui fins i tot “havíem pràcticament tancat un text en què tots ens hi sentíem còmodes”, afirma Monrós. 
 
Les converses amb els socialistes, explica, es van iniciar una mica abans que l’alcaldessa Núria Marín, realitzés una campanya al municipi per defensar el ‘no’ a la independència, i van prosseguir també després d’aquest fet. Però finalment, segons explica el regidor de CiU, el PSC va decidir no adherir-se. Fins i tot, la signatura de la Declaració s’ha ajornat uns dies a l’espera de poder trobar un acord que permetés l’adhesió del PSC, però finalment “no ha estat possible”, reconeix Esteve des d’ICV, soci del PSC en el govern municipal. 
 
Des del PSC, el portaveu del grup municipal Francesc Josep Belver i Vallès, ha confirmat a l’ACN que van formar part del procés de redacció del text fins a l’últim moment i que pràcticament havien consensuat el seu contingut. Però que finalment, la seva formació va declinar signar-lo no pel seu contingut sinó per entendre que és el Parlament on s’han de signar aquest tipus de declaracions. 
 
“Creiem que no és el més adient anar signant declaracions poble a poble. Aquesta és una posició de país i que el debat o la declaració s’ha de produir al Parlament”, ha dit Belver després de recordar que la posició del PSC és coneguda a favor de poder celebrar una consulta, sempre i quan però, afegeix, sigui “legal i consensuada” amb l’estat espanyol.
 
Una vintena d’entitats adherides
 
El Pacte Democràtic de l’Hospitalet pel Dret a Decidir serà rubricat en un acte que se celebrarà demà dijous a les set de la tarda, al centre l’Harmonia del municipi. La declaració aplegarà les rúbriques d’una vintena d’entitats i grups polítics, si bé però els seus impulsors estan convençuts que el text incorporà en endavant moltes més adhesions d’altres entitats i sobretot de persones físiques quan a partir de setembre s’obri la declaració al conjunt de la ciutadania.
 
D’entre la vintena de signants ja confirmats destaquen, a banda dels esmentats grups polítics, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de l’Hospitalet, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), els Castellers Colla Jove de l’Hospitalet, la Federació d’associacions de pares i mares (Fapac) de l’Hospitalet, CCOO, Òmnium Cultural o l’Associació de les famílies Pakistaneses. 
 
Declaració a favor del dret a decidir
 
El text de la declaració reconeix que “Catalunya és una nació i com a tal, té dret a decidir lliurement el seu destí” i recorda, en la primera línia, que “la voluntat d’autogovern del poble català s’ha expressat de forma constant al llarg de la història” mentre reconeix que el país està en una “situació de bloqueig dins de l’Estat espanyol”.
 
Amb tot, defensa el dret a l’autodeterminació del poble català però recorda que “és imprescindible, que el procés cap al dret a decidir vagi acompanyat d’un pacte que garanteixi els drets socials”. I recull la voluntat que l’Hospitalet de Llobregat, ciutat d’acollida i inclusió social, afegeix, perquè “continuï sent referent d’una ciutat compromesa amb la nació catalana i amb l’assoliment de la justícia i l’equitat social”.
 
En aquest sentit, la declaració ofereix la ciutat de l’Hospitalet com a pont de trobada i diàleg “entre les diferents sensibilitats i expressions democràtiques” on es puguin “conjugar itineraris generals o complementaris entorn del marc relacional i d’organització territorial que hi ha d’haver en un futur entre Catalunya i Espanya”. I recull la necessitat que en tot el procés Catalunya es mantingui “com un únic poble”.
 
Finalment, el text recull el compromís dels signants a treballar conjuntament pel dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya des de l’Hospitalet i fa una crida al conjunt de la ciutadans i organitzacions socials i culturals de la ciutat a adherir-se al manifest.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.