UDC de Sant Feliu ha acordat "no participar en la candidatura de CiU" i deixar "plena llibertat als seus militants o simpatitzants per si a títol individual ho volen fer". En un fulletó distribuït amb la revista La Veu d’Unió es titlla "d”intransigent" l’alcaldable, Rosa Maria Martí, que va aconseguir el primer lloc enfront de Josep Lluís Fernández Burgui, president d’UDC al Baix Llobregat. Unió assegura que, a canvi, podria designar qui ocuparia els llocs 2 i 4 de la llista. Martí, que s’ha declarat "sorpresa", diu que aquest acord no existeix. I Burgui, cap de llista el 2003 i el 2007, ha explicat a l’ACN que es retiren per evitar "l’efecte que una discussió permanent podia tenir en una campanya".
La capital del Baix Llobregat, on el PSC governa en coalició amb CiU i en la qual tant Burgui com Martí són regidors, és una de les 10 ciutats que va triar Artur Mas per anar-hi a presentar l’alcaldable de CiU. Ho va fer dilluns, en un acte al Centre Parroquial al qual van assistir el president comarcal de CDC i diputat al Parlament, Josep Maria Llop, el portaveu parlamentari Jordi Turull, i unes 300 persones més. Però Burgui no hi era per passar-li el testimoni a Martí.
Aquest dimarts, en un fulletó, Unió ha donat claus per entendre l’absència. En el text, els democratacristians carreguen contra la candidata i anuncien que la seva assemblea va acordar, "sense cap vot en contra", desvincular-se de la candidatura de CiU pel 22-M.
Fan pública així una decisió que van comunicar per carta als seus socis de CDC el passat 18 de març, un dia després de celebrar la reunió. A la carta, de la qual ha tingut coneixement l’ACN, els democratacristians asseguren que van prendre la decisió per 35 vots a favor i tres abstencions. En la missiva, signada pel president d’Unió, s’atorga "als companys de CDC" "la llibertat d’ús de les sigles de CiU" i se’ls desitja "bona feina" i un "bon resultat electoral".
Per això l’alcaldable convergent, Rosa Maria Martí, s’ha mostrat "sorpresa" pel fulletó que l’acusa d’intransigent públicament. "Ens ha sorprès perquè la carta que varem rebre anava en un to molt normal, molt correcte, i inclús ens desitjaven molta sort, i això sembla una contradicció de tot allò altre", ha explicat Martí a l’ACN.
Primeres tensions quan Burgui va haver de fer un pas enrere
Segons recorda el fulletó, les primeres tensions van començar amb l’elecció del cap de llista de la federació, tot i que llavors es va poder arribar a un acord. En declaracions a l’ACN, Burgui ha recordat que la seva intenció era tornar a ser el candidat. Però Martí va desafiar aquest metge i veterà d’Unió, que fou escollit diputat al Parlament el 1995 i el 1999.
Llavors, Burgui, "per evitar tensions en la federació de CiU", segons diu el fullet, va renunciar a encapçalar de nou la llista electoral i Martí va ser escollida per unanimitat en el comitè de federació. Burgui, que no integra la candidatura, ha assegurat que va fer el pas enrere a canvi de què persones d’UDC ocupessin els llocs 2 i 4 de la llista de la federació. "A nosaltres aquest acord no ens ha arribat mai; no hem vist en cap moment cap acord", ha contradit, però, Martí. "Ell va renunciar, i quan renuncies no pots estar parlant d’acords", ha explicat la candidata sobre el seu predecessor i encara company de grup municipal.
Així doncs, Martí va procedir a fer la llista segons ha explicat ella que manen els Estatuts de la federació: el número 2 sí que s’ha de reservar per algú d’Unió, però fins el setè lloc no cal que aparegui el segons democratacristià. Ella ha assegurat que estava disposada a cedir-los el cinquè lloc, no el quart. I ha recordat que varen rebre una proposta de dos noms per part d’UDC que CDC no va acceptar. "No encaixaven al tipus de llista que volíem fer", ha dit.
"Malauradament la intransigència de la cap de llista i de CDC va provocar unes noves i fortes tensions", considera en canvi el text fet públic per Unió. "Aquesta situació posava en perill la viabilitat i la possibilitat d’un bon resultat de CiU al mes de maig", interpreten els cristianodemòcrates, que asseguren que han pres la seva decisió "per damunt dels personalismes".
"Atac de banyes"
"L’efecte que una discussió permanent podia fer en una campanya electoral podia ser dolent", ha explicat Burgui, que ha assegurat que, "com a partit humanista", Unió permet als seus membres anar a la candidatura "a títol individual".
"És un atac de banyes", i "una reacció una mica infantil", ha contestat Martí, que ha assegurat que, malgrat tot, estan integrant militants d’Unió a títol individual a unes llistes que encara ha de ratificar l’assemblea de CDC, ara ja en solitari. A més, Martí subratlla que a l’acte de dilluns, Burgui va ser un dels pocs democratacristians que van faltar.
Burgui, clau en la política de Sant Feliu des del 2003
Aquest polític ha estat una figura clau en el govern de Sant Feliu en els darrers anys, perquè, com a líder del grup de tres regidors de CiU al consistori, ha estat el soci petit en el qual s’ha recolzat el govern que liderava el primer alcalde socialista de la ciutat, Juan Antonio Vázquez. El batlle va aconseguir fer fora ICV de l’alcadia el 2003, quan els ecosocialistes van ser la força més votada però van empatar en set regidors amb els socialistes, que van pactar amb CiU.
Vázquez va renunciar al càrrec el desembre passat, així que cap dels dos líders de la coalició repetirà com a candidat el proper 22-M.