22.03.13 – LLEIDA • Segrià

Urbanisme dóna llum verda a la ubicació de la planta de tractament de residus a la zona de l’antiga mina Margarita de Seròs

0
355

El projecte té pendent encara l’autorització de l’activitat, pas necessari perquè l’Ajuntament pugui concedir al promotor la llicència d’obres


El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha presidit la Comissió d’Urbanisme de Lleida.
La Comissió d’Urbanisme de Lleida ha autoritzat el pla especial urbanístic en sòl no urbanitzable per a la ubicació d’una planta de gestió de residus al paratge Pedrós Lo Collet – Finca Mina Margarita del municipi de Seròs (Segrià). En la darrera reunió, la Comissió va condicionar la concessió de l’autorització urbanística del projecte a la presentació per part de l’Ajuntament de Seròs d’una justificació sobre la idoneïtat de l’espai proposat i que ha estat acreditat "exhaustivament" per davant d’altres dos possibles emplaçaments alternatius, segons Urbanisme. Tot i això, resta pendent encara l’avaluació ambiental del projecte executiu, necessària perquè l’Ajuntament pugui concedir la llicència d’obres al promotor.
Urbanisme ha donat llum verda a la ubicació d’una planta de tractament de residus al terme de Seròs, després que en la darrera Comissió Territorial de Lleida hagués condicionat l’autorització urbanística del projecte a la presentació per de l’Ajuntament d’una justificació sobre la idoneïtat de l’emplaçament proposat per al projecte, el paratge Pedrós Lo Collet – Finca Mina Margarita, un espai amb protecció especial seu valor natural i de connexió.  
Així, aquest divendres la Comissió ha valorat els tres possibles emplaçaments que "exhaustivament" ha acreditat el consistori per ubicar-li la planta. El director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha explicat que finalment s’ha donat per bo l’emplaçament proposat inicialment després d’analitzar les altres dues alternatives proposades per l’Ajuntament, ubicades en sòls preventius amb valor agrícola "que fan desaconsellable que perdin l’activitat agrària que tenen", una de les quals també ha estat desestimada per l’orografia del terreny on s’ubica.  
Tot i obtenir l’autorització urbanística, el projecte té pendent encara una resolució de la ponència ambiental del projecte executiu sobre l’activitat que durà a terme la planta i que ha de ser valorat per l’Agència Catalana de l’Aigua i l’Agencia de Residus de Catalunya i aprovat per la direcció general de Qualitat Ambiental. Aquesta autorització d’activitat és necessària perquè l’Ajuntament de Seròs pugui concedir la llicència d’obres al promotor del projecte, l’empresa Dipòsits Controlats de Catalunya, per tal que pugui començar a construir la instal·lació.   
Urbanisme demana reduir la previsió de creixement que planteja el POUM de Torrelameu 
Per altra banda, la Comissió d’Urbanisme de Lleida ha suspès el pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Torrelameu (Noguera) en considerar excessiva la proposta de 700 nous habitatges que preveu, en un municipi amb 720 habitants. En aquest sentit, Serra ha explicat que la Comissió ha demanat al consistori reduir "substancialment" les densitats de creixement plantejades tot i remarcar que el model de creixement radial que proposa, a partir de l’actual teixit, "sembla molt correcta. Cal tenir en compte que el planejament vigent a Torrelameu s’emmarca dins les normes de planejament que va aprovar la Generalitat l’any 2010 per aquells municipis que no disposaven de planejament urbanístic.    
Modificació del planejament en l’àmbit del sector Migdia de la Pobla de Segur 
Aquest divendres, la Comissió també ha aprovat la modificació de les normes subsidiàries de planejament en l’àmbit del sector Migdia de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) per convertir una part de l’illa -de 12 ha-, qualificada per a usos residencials, en zona per a usos industrials. Serra ha destacat que tot i tractar-se d’una modificació "poc significativa pel que fa al seu contingut és important per la manera en què s’ha fet" ja que, a partir d’ara, el tipus de planejament que es farà consistirà en la regeneració de l’estructura preexistent enlloc de plantejar-ne de noves.  
Urbanisme també ha donat el vist-i-plau a la modificació de les normes subsidiàries de planejament per a la segona ampliació d’un dipòsit controlat de runes a Miralcamp, l’únic abocador d’aquestes característiques del Pla d’Urgell. 
La Comissió també ha valorat una sentència que ha suprimit la modificació puntual plantejada per l’Ajuntament de Gimenells i el Pla de la Font (Segrià) per limitar la instal·lació de diferents tipus d’instal·lacions, com ara de tractament de residus, en sól no urbanitzable. D’aquesta manera, Gimenells retorna a la normativa de planejament anterior a la introducció d’aquesta modificació.
Urbanisme veu "una revisió de planejament encobert" en la modificació del planejament d’onze nuclis de la Torre de Cabdella 
Altrament, la Comissió d’Urbanisme de Lleida ha suspès onze expedients presentats per l’Ajuntament de la Torre de Cabdella (Pallars Jussà) sobre modificacions puntuals de les normes subsidiàries de planejament d’onze nuclis del municipi en considerar-les "una revisió de planejament encobert". Per tant, en la pròxima reunió, la Comissió d’Urbanisme de Lleida valorarà si ho aprova com un tot en un PUOM o si, en canvi, accepta les modificacions que pugui introduir el consistori per acceptar-ho separadament.  
La Comissió també ha tombat el pla parcial per la delimitació d’una zona residencial a l’àmbit SUD les Tàpies de Preixens (Noguera), de prop de 2 hectàrees i amb un potencial de creixement de 59 nous habitatges, després de qüestionar els problemes d’inundació d’una zona dins aquest àmbit. Urbanisme ha sol·licitat a l’ACA que valori possibles mesures per evitar inundacions. També ha suspès el pla especial urbanístic per a la implantació d’una planta de compostatge a Bellpuig (Urgell) ja que l’àmbit proposat està inclòs dins la Xarxa Natura 2000. En aquest sentit, Urbanisme ha demanat al promotor que busqui altres alternatives on ubicar la planta.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.