Tornem a les terres de Ponent, concretament a La Segarra, per visitar un municipi tranquil, pacient i d’economia agrària i ramadera: Biosca. En Josep Puig n’és l’alcalde des de l’inici de la present legislatura.
Vostè ha fet de regidor uns quants anys i d’alcalde en els darrers. Què el va motivar a entrar en política?
A mi m’agrada molt estar al servei de la gent, el benestar dels veïns i treballar pel poble. Quan l’ex-alcalde em va proposar de presentar-me com a cap de llista, em va semblar una bona manera de fer el servei.
Com valora aquests anys al capdavant del municipi?
El cert és que el dia a dia m’ha anat donant moltes experiències. També m’ha permès adonar-me de com ajuden els veïns. Aquí vam passar molt bé la pandèmia gràcies a l’ajuda i el seu bon comportament. Aquí tot és més fàcil.
Aquí vam passar molt bé la pandèmia gràcies a l’ajuda i el bon comportament dels veïns.
I a nivell personal?
Crec que la feina d’alcalde és agraïda. Com us deia, és molt satisfactori veure que la gent respon i que treballa conjuntament. És el que en trec de la meva experiència.
Li hem demanat algunes fotografies personals. Ens les vol comentar?
Aquí en porto unes quantes… Per exemple, aquesta és de quan era petit, amb 8 o 10 anys. Al poble hi fèiem un “Escala en hi-fi” i aquí hi surto en una d’elles. També n’hi ha una altra amb una joguina, durant la festa major. Són fotos que em recorden la infantesa i tota l’evolució que ha viscut Biosca.
I del seu temps a l’ajuntament, ja sigui com a regidor o alcalde?
En tinc una de quan l’anterior alcalde em va passar la vara, durant la presa de possessió. Per a mi va ser una cosa molt especial. Un moment únic.
Parli’ns de Biosca. Quina és la situació actual del municipi?
Nosaltres som un poble que hem guanyat habitants, per tota la feina que hem fet i les facilitats que hem donat. Ajudem les famílies que venen a viure al poble i la nostra idea és seguir creixent fins a poder tornar a obrir l’escola, que fa molts anys que va haver de tancar. També volem rehabilitar moltes coses, perquè quan guanyes en habitants, has de guanyar en tot. Però l’escola seria la gran fita per tornar a portar activitat al poble.
Som un poble que hem guanyat habitants, per tota la feina que hem fet i les facilitats que hem donat.
Quin és el secret per guanyar habitants?
Nosaltres vam regalar una casa. La notícia va sortir als mitjans. I també hem treballat molt amb els propietaris de les vivendes. Perquè moltes persones propietàries viuen a Barcelona i aquí hi tenen una segona residència. És clar, els costa posar els immobles a lloguer, perquè no hi confien. Moltes vegades hi ha destrosses i ningú se’n fa càrrec.
En canvi, proposem un contracte que diu que jo mateix vaig a mirar la casa cada dos o tres mesos, per veure’n l’estat, i si l’han conservat, o si hi ha fet reformes adequades… Això dona seguretat i tranquil·litat als propietaris, que diuen: “d’acord, jo estic a Barcelona, però sé que si en Josep no em truca, és que tot va bé”. És una manera de promoure la rehabilitació de cases que portaven 20 anys tancades.
Els propietaris diuen: “d’acord, jo estic a Barcelona, però sé que si en Josep no em truca, és que tot va bé”.
A banda, aquesta casa que van regalar no només va portar una parella, sinó tota la seva família al darrere…
Així és. La casa la vam regalar a una parella que esperaven una criatura, de manera que eren tres persones. I el cas és que hem guanyat sis habitants, perquè han vingut altres membres de la seva família al poble. Jo crec que aquí tenim una tranquil·litat que la gent anirà valorant.
Si algú no coneix Biosca, com li explicaria el seu municipi?
Som un municipi totalment rural d’uns 190 habitants. Ens guanyem la vida amb l’agricultura i la ramaderia, tot i que també tenim unes 22 cases de turisme rural, que és una activitat molt important. Biosca es reparteix la població en dos nuclis, més o menys al 50%: Biosca i Lloberola.
A més, tenim una explotació ovina ecològica que fa el segon millor formatge del món, producció de carn bovina ecològica. Hem creat molta riquesa. Fa poc, fins i tot, vam reobrir un forn de pa que havia tancat feia uns 60 anys.
Som ramaders i agraris, i tenim unes 22 cases de turisme rural, que és una activitat molt important.
Què ens destacaria per bé i per mal del municipi?
Per mal, que hem de treballar molt més del que ens tocaria per garantir els accessos a les masies. Per exemple, l’explotació de la formatgeria o de la carn bovina ecològiques necessiten que els clients hi puguin arribar. Això significa haver d’asfaltar sovint els camins. També tenim una mica compromesa l’entrada al municipi. Abans la gent es guanyava la vida treballant en granges que tenien a dins del poble i, ara mateix, això està prohibit, de manera que hem de treballar per edificar les antigues granges i convertir-les en vivendes.
Hem de treballar molt més del que ens tocaria per garantir els accessos a les masies.
I de coses bones?
Tot en general. Tot el que tenim està bé. Com us deia, els veïns col·laboren i la vida és tranquil·la. Això és una cosa que cal valorar.
Com són els veïns i veïnes, a banda de col·laboradors?
Són molt bones persones. Des que soc alcalde, no he tingut mai cap problema amb ningú. Això sí, intentem tenir-los contents i treballar per a ells.
Hi ha gaires associacions?
En tenim una, que és la de la gent gran. Suposo que la propera legislatura tindrem un canvi de regidors i mirarem de treballar en una associació per al jovent.
Quins indrets emblemàtics del municipi ens pot recomanar?
Aquí tenim una pista poliesportiva i una roca principal, on hi tenim la bandera. Ens fa de mirador i, des d’allà, podem retratar tot el poble de Biosca. A Lloberola hi tenim una torre amb unes vistes també precioses.
Tenim també un castell que és privat. Actualment és una casa rural, però també és visitable.
Quina és la situació econòmica de l’ajuntament en aquests moments?
És bona. Estem molt tranquils gràcies a la feina de l’exalcalde i el seu equip.
En la present legislatura, quins han estat els principals projectes que han portat a terme?
Hem fet una obra corresponent al PUOSC de 2021, al carrer principal, que és el que va des de la carretera fins a la sortida del poble. També hem pogut fer front a una sèrie de despeses que, malgrat la pujada de preus, havíem assumit.
I ara projectem diverses obres. Una és la d’asfaltar un camí que porta a certes masies. Fa 80 anys que la gent que hi viu ho espera i nosaltres ho farem enguany. Serà una gran obra. Esperem també començar alguns sanejaments en base al PUOSC de 2022.
Esperem també començar alguns sanejaments en base al PUOSC de 2022.
Quantes persones i de quin perfil formen part del seu equip de govern?
Som un poble petit i tenim cinc regidors. Tots ells són de Junts per Catalunya i són persones que estan jubilades. Treballem molt tranquils i fem una feina molt bona i de gust.
Algun professional treballa a l’ajuntament?
Hi ha dues persones, a banda de mi: l’administrativa i la persona que fa la neteja dels carrers.
Han demanat fons Next Generation per algun projecte?
Sí, n’hem demanat. Però, clar, partíem d’una base de 600.000 euros i no els hem pogut assumir, de manera que hem disminuït el projecte. Seran unes instal·lacions d’energies renovables molt concretes.
Quin ha estat el millor moment que ha viscut al capdavant de l’ajuntament, i quin el pitjor, en aquests anys?
El pitjor és qualsevol dia en què no et surten bé les coses… Un dia vam patir una riuada, i, com que tenim una zona inundable, vam demanar ajut a l’ACA per si ens podia ajudar a netejar-la. No ho van fer i vam patir una mica.
I dels millors?
Els dies de la Festa Major. Aquí tothom s’ho passa bé. I, per exemple, enguany érem 290 persones al sopar de germanor. És un dia molt satisfactori.
Vostès reben ajuts del Consell Comarcal i de la Diputació.
Així és. I és evident que són uns ajuts que ens fan tirar endavant, perquè aquí cobrem molts pocs diners en concepte d’impostos. Amb la Diputació estem molt bé.
Fan alguna activitat per promocionar econòmicament el poble?
Estem fent una pàgina web, i també tenim una mica d’activitat a les xarxes socials. Expliquem totes les coses que fem al municipi.
Quan parla amb altres alcaldes i alcaldesses de la zona, quines són les reivindicacions en les què coincideixen tots?
El cert és que tots parlem del mateix: que ens estem quedant sense serveis i sense habitants. Els dic que a Biosca, jo he hagut d’agafar una feina extra, la de visitar les cases de tan en quant, però el resultat és bo. I si funciona, no puc deixar de fer-ho. En les nostres converses sempre hi ha algú que explica què li funciona i què no.
També ens queixem que encara no tenim la fibra òptica i no ens arriba Internet. Passa per la carretera, però costa molt que la facin arribar el poble. Molta gent ara fa teletreball i em truquen per si ja hi ha arribat. Els dic que han de tenir paciència i que d’aquí a final d’any ja estarà resolt.
El cert és que tots parlem del mateix: que ens estem quedant sense serveis i sense habitants.
I des del Govern creu que és té prou en compte als ajuntaments a l’hora de planificar el futur del país?
Des dels ajuntaments petits sentim que alguns polítics, no crec que siguin tots, ens deixen molt abandonats. Aquí hi ha gent que vol fer una obra i necessitem fer els mateixos papers que si ho volguéssim fer al mig de Barcelona. No te lògica.
Si aquí estem lluitant pel despoblament, no podem obligar la gent a fer el mateix que farien a Barcelona, Terrassa o Sabadell. Són coses que han de canviar si realment volem que els municipis augmentin la població. No n’hi ha prou amb venir a veure’ns cada quatre anys. Nosaltres veiem els ciutadans cada dia, no cada quatre anys.
Des dels ajuntaments petits sentim que alguns polítics, no crec que siguin tots, ens deixen molt abandonats.
Creu que haurien de donar més competències als ajuntaments?
Seria bo per als tècnics i per a nosaltres als ajuntaments. Però la llei marca una altra cosa, i aquí està el problema.
Quina és la seva agenda diària?
Cada dia em llevo a les cinc del matí. I plego a les 11 o les 12 de la nit. Durant aquesta jornada faig la feina de pagès, em cuido de la granja i, després, vinc unes hores a l’ajuntament. Si cal, em quedo més estona. I si no, no m’hi estic tant de temps. Tothom al municipi sap que no tinc cap problema en llevar-me a les 3 de la matinada si hi ha una necessitat.